Bijna helft van de Vlamingen wil nieuwe verkiezingen, 3 op de 4 vinden dat België vierkant draait

Bijna de helft van de Vlamingen wil nieuwe verkiezingen.
Photo News/HLN Bijna de helft van de Vlamingen wil nieuwe verkiezingen.
Deze regeringscrisis toont aan dat het huidige Belgische model niet meer werkt. Dat vindt 72,6 procent van alle Vlamingen, zo blijkt uit een bevraging van iVOX in opdracht van ‘Het Laatste Nieuws’ en VTM Nieuws. Het geloof in het huidige systeem is compleet zoek, maar dat wil niet per se zeggen dat iedereen daarom voor confederalisme pleit. Daarover zijn de meningen verdeeld: 47,7 procent is voor, 37,6 procent is tegen.

Een regering met N-VA en PS? Eén zonder N-VA, maar met de PS? Preformateurs? Formateurs? Consultaties bij de koning? Voor 46,6 procent van de Vlamingen hoeft het allemaal niet meer. Zij willen vandaag – 163 dagen na de verkiezingen – liever opnieuw naar de stembus. 29,7 procent verkiest een paars-gele federale regering (met N-VA en PS). 23,6 procent ziet liever paars-groen (zonder N-VA, met PS) aan het stuur.

Nog uit de bevraging van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws blijkt dat Vlamingen wel degelijk wakker liggen van het uitblijven van een federale regering. 54,6 procent gaat akkoord of helemaal akkoord met die stelling. 41,9 procent (eerder) niet. Daarbij maken Vlamingen zich zorgen om uiteenlopende thema’s. 

Sociale zekerheid houdt maar liefst 8 op de 10 Vlamingen uit hun slaap. Ook asiel en migratie (72,8 procent) en het klimaat (65,8 procent) beroert de gemoederen. Van een staatshervorming liggen 4 op de 10 wakker.

Meer dan de helft (52 procent) van de respondenten geeft bovendien aan dat hun interesse in politiek sterk is afgenomen. 55 procent van hen zegt echter de berichtgeving over de regeringsvorming nog steeds op de voet te volgen. 

Een ruime meerderheid van de Vlamingen (56,9 procent) ziet de nood aan een tijdelijke expertenregering die het werk van de regering in lopende zaken overneemt. Net geen 60 procent van hen stelt dat de parlementsleden moeten ingrijpen, door meer wetsvoorstellen te maken en daar telkens een meerderheid voor te vinden in het parlement.
300 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  laar maar komen. Er gaan er nog meer op VB stemmen, en een aatal die twijfelden en toch weer een linkse partij kozen, zullen nu na het stoelendansgevecht in het parlement, het continue als winnaar wanende partijen die dik klop kregen zoals de CD&V, op of NVA of VB stemmen. Ze zijn het beu, en men weet nu dat als NVA en VB een meerderheid kunnen hebben - ze waren er laatst net niet - ze de rest niet nodig hebben om te kunnen regeren.

 • Philippe Serluppens

  Er is maar één oplossing en dat is confederalisme . Een noodregering of expertenregering is het verlengen van de doodsstrijd van het huidige België en heeft dan ook geen nut. Laat ons om het welzijn van iedereen dit huidige België euthanaseren en een nieuw land laten geboren worden in volle frisheid. Philippe

 • John Rogers

  Als alles vierkant draait zitten we allemaal in een vakje, ook in België hebben zelden zoveel mensen in hun vakje gezeten dan nu..

 • Maria de swert

  Lost niks op , dan zit alles nog even muurvast als nu want niemand gaat toegevingen doen ,verloren moeite en weggesmeten geld ! Dit land gaat naar de haaien want het is hard tegen hard en niemand maakt zich zorgen , hun loon loopt toch gewoon door , waarom zouden ze zich dan druk maken !!!!!

 • Marc Rooms

  Vierkant is nog zachtjes uitgedrukt. Het loopt gewoon niet. Voor geen meter. Al sinds 1831.