Bijna helft jonge Vlamingen overweegt pleegouderschap

THINKSTOCK
Bijna de helft (48,4%) van de Vlamingen tussen 20 en 39 jaar overweegt om pleegouder te worden. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.500 Vlamingen naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin. De drempels om te starten als pleegouder liggen vooral bij een druk gezinsleven, het loslaten van kinderen of te weinig woonruimte. Dat meldt Pleegzorg Vlaanderen.

Vlaanderen telt meer dan 4.000 pleeggezinnen. Vandaag is slechts 15 procent van de pleegouders jonger dan 39 jaar. "Dan is dit cijfer (48,4%) best hoog en voor ons ook ietwat verrassend", zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen. De 1.500 respondenten werden via Cera en KBC bereikt. Bij een betrouwbaarheid van 95 procent bedraagt de foutenmarge van de bevraging 2,53 procent.

"Globaal gezien geeft 36,3 procent van de ondervraagden aan de stap als pleeggezin wel of eerder wel te willen zetten. In de doelgroep tussen 20 en 39 jaar is dat aantal gegroeid tot 48 procent. Daarvan geeft 15,6 procent duidelijk mee dat ze de stap willen zetten, 32,8 procent kampt nog met de nodige positieve voorzichtigheid. De resultaten tonen dat het sociaal engagement van jonge Vlamingen groot is en pleegzorg steeds meer bespreekbaar wordt", aldus Heselmans.

Jonge gezinnen worden vooral tegengehouden door een druk gezinsleven. 29 procent van de Vlamingen die zich willen openstellen voor een pleegkind geven aan dat ze momenteel een te druk gezinsleven hebben of dat hun eigen kinderen nog te jong zijn. Ook het emotionele speelt een grote rol. "Er bestaat een mogelijkheid dat een pleegkind terugkeert naar de ouders en voor 18 procent van de ondervraagden is net dat de grootste drempel. Toch bestaat pleegzorg in heel veel verschillende vormen en kan je er zelf voor opteren in welke mate je een afgelijnd engagement opneemt", aldus Heselmans. Een tekort aan woonruimte (10%), de eigen jonge leeftijd (9%) en een te drukke job (8%) zijn nog veelvoorkomende barrières.

Om geïnteresseerden beter te informeren over de mogelijkheden binnen pleegzorg, lanceert de organisatie een nieuwe website (www.pleegzorgvlaanderen.be)