Bijna helft Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn

Baert Marc
Bijna de helft (45 procent) van de Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn. Dat blijkt vandaag uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Campagne 400 Daken. Die werd genoemd naar het aantal van 400 daklozen die in 2014 in Brussel geteld werden. Vandaag wordt dat aantal geraamd op 700 mensen.

Van 25 tot 27 september hebben vrijwilligers 570 daklozen ontmoet en 284 van hen bevraagd. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde Brusselse daklozen was 41 jaar. De jongste was 17, de oudste 71 jaar.

Van de ondervraagden gaf 57 procent te kennen sinds meer dan een jaar geen permanente woonst meer te hebben. Een op de drie zei te lijden aan een chronische ziekte van een vitaal orgaan, en een op de tien maakte gewag van een probleem van mentale gezondheid dat het moeilijk maakt om autonoom te leven. Bijna 9 procent raakte dakloos door gebruik van drugs en/of alcohol.

400 Daken zal binnen twee maanden een finaal rapport opmaken. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf Van Bever

  Achter dat " dakloze" zit meestal een drama. En die mensen verdienen, net zoals jij en ik, respect . Heb ooit met één gepraat, was een dokter , en hoe hij zo gekomen is, is een verhaal om te huilen. Hij wou wel niet meer in de maatschappij door de opgelopen ontgoochelingen..

 • Frans Peeters

  Idem sociale woningen, geen plaats meer voor Vlamingen enkel goed om belasting te betalen

 • Enzo De Cock

  Misschien omda de meeste er zat rondlope en geen respect hebben . Ook zal het meestal gevechten onderling zijn ...

 • Jan De Maeyer

  En door wie worden ze aangevallen?

 • Walter Mertens

  Dat had je vroeger niet . ze werden gerust gelaten. Meestal genegeerd soms iets toegestopt . maar geslagen of dergelijke . nooit . VB moet er komen .