Bijna helft Belgen eet minder vlees: "Belangrijkste reden is dierenwelzijn"

.
Thinkstock .
Bijna de helft van de Belgen (44 procent) zegt zijn vleesconsumptie te hebben verminderd tegenover vorig jaar, zo blijkt uit een online enquête bij 1.000 Belgen van 18 jaar of ouder, door onderzoeksbureau iVOX voor de vzw EVA. Die vzw wil mensen aanzetten tot gezond en duurzaam vegetarisch eten. De vzw lanceert samen met BE Vegan haar nieuwe campagne 'Try Vegan'.

Nog volgens de enquête zegt 7 procent van de respondenten nooit vlees te eten. Daarnaast is 9 procent flexitariër, of iemand die minstens drie keer per week vegetarisch eet. Volgens de vzw betekent dit dat 16 procent van de Belgen regelmatig vegetarisch eet.

Vooral Belgen jonger dan 34 zijn vegetariër, zo blijkt nog: 7 procent tegenover 3,5 procent bij de leeftijdscategorie 35-54 en 2 procent bij 55-plussers. "De belangrijkste reden voor vegetariërs en veganisten is dierenwelzijn. Op de tweede plaats komt milieu en op de derde gezondheid", klinkt het in een persbericht. "Maar opvallender is dat ook voor niet-vegetariërs en niet-veganisten dierenwelzijn hoger scoort dan twee jaar geleden. Gezondheid blijft de belangrijkste motivatie. Maar dierenwelzijn staat nu op de tweede plaats, terwijl het milieu gezakt is naar de derde plaats."

De nieuwe campagne 'Try Vegan' is een gratis coachingsprogramma voor iedereen die zijn maaltijden meer plantaardig wil. Daarvoor wordt samengewerkt met ervaringsdeskundigen en professionals. "Bijna 5.000 Vlamingen schreven zich al in", klinkt het. Onder hen ook bekende ambassadeurs zoals Clara Cleymans, Wannes Cappelle, Ella-June Henrard, Dimitri Leue en An Lemmens.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Verbruggen

  1000 deelnemers op een bevolking van 12 miljoen. Is niet representatief

 • Peter Hegge

  Bekende ambassadeurs zoals Clara Cleymans, Wannes Cappelle, Ella-June Henrard, Dimitri Leue en An Lemmens laat die ook eens de bakker aanpakken , de ijssalons , Zalando met hun leren schoenen. Laat ze Oxfam producten promoten zo als koffie en cacao waar armoede en kinderarbeid mee is gemoeid. Nestlé en consoorten. ah nee , dat zijn hun sponsors.

 • Jan Van Rompaey

  Omdat het vlees veel te duur geworden is, behalve het varkensvlees. Een goede steak van 200 gr. kost al snel 30€ in een eetcafé.

 • Yolanda Aleven

  Ik ben al meer dan 20 jaar vegetariër. Enige reden voor mij : dierenwelzijn. Ben ondertussen 65 jaar. Vegetariër worden is dus niet direct dodelijk :)

 • Mario Cannas

  Ik ben vleeseter. Maar het begint te knagen..... Er is niks mis met vlees eten maar het is helaas geen bijproduct meer. We eten teveel vlees. Slecht voor de gezondheid, slecht voor het milieu. Als iedereen in België 1 dag geen vlees zou eten dan zou een aanzienlijke hoeveelheid methaan niet in onze atmosfeer raken en het is beter voor ons lichaam. Conclusie: met mate of stoppen.