Bijna helft bedienden ziet lichamelijk af van bureauwerk

thinkstock
Bijna de helft van de bedienden die tijdens hun werkuren veel achter de computer zitten, heeft daar lichamelijke problemen door. Pijn in de nek en klachten over rug of schouders komen het vaakst voor. Dat moet blijken uit een rondvraag van de externe preventiedienst Liantis bij 2.247 werknemers. De dienst benadrukt het belang van investeringen in ergonomie op kantoor.

Slechts in een minderheid van de gevallen leiden de fysieke klachten tot arbeidsongeschikheid. Maar wie uitvalt, zit gemiddeld ruim drie weken thuis. "Dat kost een werkgever al snel minstens 3.159 euro", stelt Liantis. 

De externe preventiedienst pleit daarom voor investeringen in ergonomie en werkomgeving. "Het is belangrijk dat werkgevers ergonomie niet zien als een kost, maar wel als een investering die tweemaal winst oplevert", klinkt het. Ze draagt bij tot het welzijn van de werknemer, en de werkgever kan er kosten van afwezigheid mee vermijden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gina duribreux

  bewegen na 8uren werk min 1uur zou al heel veel veranderen maar ja is wel lastigmaar in leven niets voorniets de keuze ligt bij mens zelf liever luie dan moe help niet en pamperen nog minder

 • Bernard Loncke

  Jajaja..moet natuurlijk ook als een zwaar beroep aanzien worden! Ik vraag mij trouwens af WIE of WAT er nog overblijft dat niet als een zwaar beroep aanzien moet worden...de politieker's ?

 • Sobek Wessels

  Alle pensioenen gelijk stellen en dan is heel die zever van zware beroepen overbodig !

 • Gino Denil

  Van dat staan krijg je dan weer spataders.

 • Joris Janssens

  Hier is duidelijk sprake van een zwaar beroep met gezondheidsrisico's. Voor iedereen die kantoorwerk doet zou er dus een risicopremie en mogelijkheid om vervroegd op pensioen te gaan moeten zijn.