Ga naar de mobiele website
^ Top

Bijna gewurgd en dan in kanaal gegooid: jongeren filmen eigen pestgedrag

Meerderjarige aangehouden, minderjarigen naar gesloten instelling

screenshot
Een 12-jarige jongen uit Lier die eerst gewurgd wordt tot hij bewusteloos raakt en daarna in het kanaal wordt geduwd: het zijn harde beelden die online circuleren. Het zware pestgedrag vond vorige week plaats in Ranst. Een school uit Lier heeft aangifte gedaan tegen de verontrustende video en intussen zijn drie verdachten opgepakt. Dat laat het parket van Antwerpen weten. De 20-jarige verdachte is aangehouden, de twee minderjarigen van 15 en 16 jaar oud zijn in een gesloten instelling geplaatst.

Vorige week woensdag werd de 12-jarige jongen belaagd in Emblem, een deelgemeente van Ranst, door drie verdachten. Op beelden is te zien hoe hij in het nauw wordt gedreven tegen een boom, waarna twee gasten de bloedtoevoer naar zijn hersenen afsnijden door zijn halsslagaders dicht te drukken. De jongen valt flauw. "Die laten we liggen en we zijn weg", zegt een van de daders.

De jongen komt uiteindelijk weer bij en is duidelijk de kluts kwijt. Nog voor hij helemaal bij zijn positieven is, krijgt hij opnieuw een klap op het hoofd. Hij barst daarna in tranen uit. Het beeld springt vervolgens naar een andere scène aan het Netekanaal, waar de jongen in het water wordt gegooid. De twee pesters die in beeld komen, lijken het allemaal heel grappig te vinden en lachen het slachtoffer uit terwijl hij naar de kant zwemt.

Opgepakt
Het filmpje dat de pesters maakten, stuurden ze daarna zelf trots rond op sociale media. De beelden deden al snel de ronde in Lier en Mechelen. Gisteren doken ze ook op op Nederlandse websites. Het duurde dan ook niet lang voor de politie verdachten kon identificeren. Het gaat om twee minderjarige verdachten, een 15-jarige jongen uit Sint Katelijne Waver en  een 16-jarige jongen uit Putte, en een 20-jarige man uit Mechelen.

Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het slachtoffer en de verdachten elkaar kennen. Er zijn ernstige aanwijzingen dat de verdachten het plan hadden opgevat het slachtoffer te laten hyperventileren. Het slachtoffer zou zwaar onder druk gezet zijn om hieraan mee te werken. De twee minderjarige verdachten werden door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

Pesters zwaar onder vuur genomen
De pesters worden intussen ook zwaar onder vuur genomen. Op Facebook verschijnen talloze haatboodschappen, en de moeder van een van hen heeft het over een 'heksenjacht'. "We hebben zelf contact opgenomen met de politie. Meer wil ik er niet over kwijt. Ik hoop eigenlijk dat dit zo weinig mogelijk aandacht krijgt", klinkt het in Het Nieuwsblad.

De moeder van één van de daders laat weten dat de video niet is wat het blijkt te zijn. "Bij het in het water smijten, dat was op voorhand afgesproken met de jongen zelf. Mijn zoon is van zijn 6 jaar al in behandeling, hij heeft de zwaarste vorm van ADHD. Hij heeft niets anders gekend dan in instellingen wonen en kent geen gezin of warme thuis."

Nu de daders opgepakt zijn, hebben wij besloten om de video met de harde beelden te verwijderen.

Meer over240 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pruts

  Zwaar straffen

 • PEPSI PEPSI

  Vreeslijk voor de jongetje de drie daders hoort 5 jaar opgesloten te worden slechte lui

 • st cl

  ach het was afgesproken met het slachtoffer. arme jongen

 • manfred de keyser

  Adhd of niet schandalig. Het is niet omdat men deze aandoening men plots compassie moet gaan krijgen. Een zware straf verdienen deze pesters.

 • Midlife Crisis

  Wet van de privacy? Men zou ze met gezicht, naam en adres in de media moeten brengen. Dat ze van schrik en schaamte nooit meer buiten durven.

Meld een bug