Bijna dubbel zoveel kinderen die van geslacht willen veranderen

Sanne Wynants (10) was vroeger een jongen.
Sanne Wynants (10) was vroeger een jongen.
De 10-jarige Sanne is lang niet het enige kind dat voor een ander geslacht kiest. Meer nog: hun aantal  is op korte tijd fel toegenomen. Ging het vorig jaar nog om 45 kinderen, dan waren dat er in de eerste helft van dit jaar al 70. Naast respect voor de begripvolle ouders, roept dat ook rationele vragen op. Wanneer is een kind 'te jong'? Wat als het 'maar' een fase is? Wij vroegen en kregen meer tekst en uitleg bij het UZ Gent, waar ook Sanne behandeld wordt.

Vanaf welke leeftijd moet je opmerkingen als 'ik wil liever een meisje zijn' serieus nemen?
Karlien Dhondt, kinder- en jeugdpsychiater verbonden aan het Centrum voor Seksuologie en Genderproblematiek van het UZ Gent: «De lagere school. Soms zal je transgenders horen zeggen: 'Ik wist het reeds als kleuter.' En wij zien zeer sporadisch kleuters en bezorgde ouders, maar op die leeftijd kunnen wij niet de minste conclusies trekken: kinderen leven nog in een fantasiewereld, waarbij uitspraken als 'néén ik ben géén jongen!' heel normaal kunnen zijn, als verbeelding. Bij lagereschoolkinderen kan je wel van een echt bewustzijn spreken, en zie je een zekere 'lijdensdruk': het kind heeft niet alleen die gedachten, maar gaat er vaak ook onder gebukt.»

Kan het een fase zijn?
«Het kan een fase zijn. Tot het begin van de puberteit spreken wij daarom over 'kinderen met gendervariantie', waarmee we bedoelen dat hun gevoelens rond hun genderidentiteit minder vaststaan dan bij anderen. Maar dat kan weer veranderen. Uit een studie bij jonge kinderen tussen 2007 en 2013, waarbij 156 jongeren betrokken waren, bleek dat een 50-tal de begeleiding bij ons stopzette na verloop van tijd. Dat is ongeveer één op de drie. Als reden werd opgegeven: 'Dat verlangen is gewoonweg uitgedoofd.' Daarom zijn de gevoelens niet helemaal weg, misschien heeft die patiënt als jongen bijvoorbeeld nog steeds een sterk feminiene kant. Maar het verlangen om écht lichamelijk te transformeren, was in elk geval uitgedoofd.»

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF).