Bijna drie vierde van coronapatiënten in ziekenhuis heeft al aandoening

ANP
Van de patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis liggen, heeft bijna drie vierde al een eerdere aandoening. Dat blijkt uit het epidemiologisch bulletin van het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano.

De statistieken zijn gebaseerd op een groep van 1.286 gehospitaliseerde patiënten met een bevestigde besmetting met het coronavirus. Sommige van de patiënten kunnen meerdere voorgaande aandoeningen hebben.

Uit de gegevens blijkt dat slechts 26,5 procent van de patiënten niet leed aan een eerdere aandoening. Mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie) vertegenwoordigen de grootste groep: van alle patiënten vertoonde 35,5 procent die comorbiditeit (twee of meer stoornissen of aandoeningen tegelijkertijd). Daarnaast leed onder meer 28,5 procent van de patiënten aan hart- en vaatziekten, 19,6 procent aan diabetes en 16,3 procent aan een chronische longziekte.

Leeftijd

Niet verrassend stijgt het voorkomen van eerdere aandoeningen met de leeftijd. Terwijl in de groep tot en met 44 jaar (172 patiënten) 60,5 procent geen eerdere aandoening had, daalt dat aandeel tot 41,4 procent bij de 45-tot 64-jarigen (355 patiënten) en tot slechts 11,5 procent bij de 65-plussers (740 patiënten).
Zowel bij de 45-tot 64-jarigen als bij de 65-plussers vormen hypertensie, hart- en vaatziekten en diabetes de top drie van vooraf bestaande comorbiditeiten. Bij de patiënten jonger dan 45 jaar komen chronische longziekten op de eerste plaats (8,1 procent), gevolgd door hypertensie (7 procent) en diabetes (6,4 procent).

Lees ook: Nieuwe resultaten van tweede coronavragenlijst: meer thuiswerkers, mentaal welzijn onder druk
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herbert Verbeeck

  @Natalie. Respect voor je vader!!

 • Karine TEMMERMAN

  Annie, ik zit in dezelfde situatie. Van in het begin heb ik de virologen " hoge bloeddruk" horen vermelden...dit is dus niet nieuw.

 • Natalie Van Ranst

  Mijn vader is 62, heeft hartproblemen en een hoge bloeddruk. In quarantaine zou je denken? Nee hoor, hij is verpleger en moet gaan werken

 • Annie Biot

  Dan ben ik ook een risicopatient met mijn hoge bloeddruk, die wel goed staat dankzij pillen. Dat hadden ze ook eens beter gecommuniceerd.