Bijna de helft van het Vlaams Parlement is vrouw

Freya Van den Bossche (sp.a) behoudt ook nu haar zetel in het Vlaams Parlement.
Photo News Freya Van den Bossche (sp.a) behoudt ook nu haar zetel in het Vlaams Parlement.
We kunnen bijna spreken van een genderevenwicht in het Vlaams Parlement. 59 van de 124 verkozen parlementsleden zijn vrouwen. Een verbetering in vergelijking met de verkiezingen in 2014. 

Onder de 124 verkozenen voor het Vlaams Parlement zijn er 59 vrouwen, ofwel 47,6 procent. Dat is meer dan bij de Vlaamse verkiezingen in 2014, toen 55 vrouwen rechtstreeks werden verkozen. 

Vlaams Belang (39,1 procent), N-VA (45,7 procent) en sp.a (46,2 procent) zijn de enige partijen van wie minder dan de helft van de verkozenen vrouw is.

Voor N-VA werden 16 vrouwen verkozen, op een totaal van 35 zetels. Enkel Vlaams Belang doet het op dat vlak slechter: slechts 9 van de 23 verkozenen zijn vrouw. Bij sp.a gaat het om 6 vrouwelijke verkozenen op 13.

Bij CD&V en Open Vld werden dan weer meer vrouwen dan mannen in het Vlaams Parlement gestemd, respectievelijk 10 van de 19 en 9 van de 16. Bij Groen (7 op 14) en PVDA (2 op 4) is de verdeling gelijk.

Kamer

De Kamer doet het slechter, met slechts 65 van de 150 zitjes voor vrouwen, goed voor 43,33 procent. Maar ook daar is een opwaartse trend merkbaar, want bij de verkiezingen van 2014 was dat nog iets minder dan 40 procent. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Aha, het wordt een briljante toekomst, als ze bekwaam zijn tenminste.

 • gilberte Vergaelen

  Die Freya gaat weer zetelen. Ben benieuwd wat die weer gaat naar voren brengen. De zonnepanelen is nog niemand vergeten. Bedankt poeneschepper!

 • Yves Van Rossem

  59 van de 124 verkozen parlementsleden zijn vrouwen ... een verbetering ... Waarom zou dit een verbetering zijn ? Voor mij speelt het geen enkele rol of het een vrouw of man is zolang de persoon in kwestie ook bekwaam is om z'n job uit te voeren. Misschien moeten we dit als eerste criteria hanteren.

 • stefan crama

  Is dit een meerwaarde? Dacht dat de kwaliteiten van de kandidaat belangrijker was.