Bijna alle trouwfeesten in de zomermaanden geannuleerd

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.
Sinds de regering de laatste versoepeling van de maatregelen aankondigde een week geleden, zijn zo goed als alle trouwfeesten in juli en augustus geannuleerd. Dat zegt Cynthia De Clercq, woordvoerder van de federatie van huwelijksleveranciers HL België. De sector vreest voor faillissementen.

Vorige week besliste de Veiligheidsraad dat vanaf 1 juli feesten met catering mogen doorgaan met maximum 50 mensen. Op 1 juli worden dat er mogelijk 100, maar dansfeesten zullen vóór begin september niet zijn toegelaten. Sinds dat bekend is, hebben de koppels die dat nog niet hadden gedaan, hun huwelijk in de zomermaanden bijna allemaal geannuleerd, zegt HL België. Waar vorige week nog zowat 20 procent van de geplande huwelijken doorging, zijn dat er nu nog een kleine 5 procent.

Magische datum

“Koppels willen geen trouwfeest met minder dan 100 mensen en zonder dansfeest. Een heel klein percentage gaat door, maar dat zijn koppels die echt moeten trouwen”, zegt Cynthia de Clercq. “2020 was een magische datum, veel koppels hebben op die cijfercombinatie gewacht. We kunnen dit nooit meer inhalen. Sinds enkele dagen is het voor ons duidelijk dat we een van de zwaarst getroffen sectoren zijn. Zeker omdat we geen hinderpremie krijgen. Heel wat mensen teren momenteel op hun spaargeld. We verwachten veel faillissementen”, aldus de Clercq.

De sector moest niet ‘verplicht’ sluiten en kan daardoor dus geen aanspraak maken op een hinderpremie. Sinds april heeft de sectorfederatie “herhaaldelijk” gevraagd om rond de tafel te zitten voor oplossingen voor de betrokken bedrijven.

Lees ook:

OPROEP. Betekende corona het einde van uw relatie?

Feestzalen en trouwers zitten met handen in het haar: “Mensen zijn bang dat er geen volk naar hun feest zal komen” (+)

Hoe kan je samen maar toch ‘apart’ feesten? Eventplanners delen hun creatieve oplossingen (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nakita Simoens

  Ook hier zeer veel twijfels trouwen 3 oktober ( hopelijk geen 2 de golf) een feest waar je niet eens de volledige familie kan vragen of niet kan dansen nadien sorry voor ons is dit dan ook geen feest in onze ogen. Kan dus zeer goed begrijpen dat veel mensen het uitstellen zou dit persoonlijk ook doen wie wil nu trouwfotos met mondmaskertjes ed niemand he dat ze er maar rap iets aan doen voor zowel de koppels als de eigenaars van feestzalen en dan zwijg ik nog overal de rest die erbij komt kijken

 • Tara Owen

  Wij zullen ons feest doen met 50 mensen in Maelsede en later eens een dansavond. 2 x van de party en toch de dag vieren met mijn familie. Marijke Benoit

 • Elien De Rop

  Wij zijn vorige week zaterdag getrouwd. Ondanks alle maatregelen hebben wij een zalige dag gehad. Het moet niet altijd groots zijn..

 • marijke sauer

  Dit is voor velen een enorme domper. Ikzelf trouw 28 augustus en zit met mijn handen in het haar. Zowel onze feestzaal als wijzelf staan met de rug tegen de muur. Een feest voor 50 personen is voor niemand haalbaar. De mooiste dag van je leven wil je met iedereen vieren. Jullie getalm is een ramp voor ons en de last minute communicatie van richtlijnen die betrekking hadden op overmacht de voorbije maanden hebben ons, maar ook onze familie en vrienden wakker gehouden. Tijd voor duidelijkheid.