Bijna alle SWT'ers worden gecontacteerd met aanbiedingen

Minister van Werk Hilde Crevits
BELGA Minister van Werk Hilde Crevits
Bijna alle SWT'ers, mensen die terecht zijn gekomen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, dat vroeger brugpensioen werd genoemd, worden door de VDAB gecontacteerd voor jobaanbiedingen of sollicitatieopdrachten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Er is echter geen info beschikbaar over de sancties en dat vindt de N-VA'er zorgwekkend.

In 2017 en 2018 kwamen 3.057 Vlamingen in het systeem van SWT terecht. Wie in het stelsel zit, moet zich beschikbaar houden. De overgrote meerderheid wordt dan ook gecontacteerd door de VDAB.

Een overzicht van de sancties voor wie aanbiedingen weigert, is niet beschikbaar. "SWT'ers worden verondersteld in te gaan op een opleidingsaanbod, stage of werkaanbieding", zegt Ronse. "Maar dat doen ze niet allemaal. Nu blijkt dat de VDAB en minister Crevits niet in staat zijn om een overzicht te geven van de gevolgen voor SWT'ers die pertinent weigeren hierop in te gaan.”

De N-VA'er wil een hoorzitting in het Vlaams Parlement. "Dit gaat over veel mensen. Die hebben vaak een heel interessant profiel en zijn gegeerd door veel bedrijven. Ze stromen echter nauwelijks door naar werk. Uit eerdere parlementaire vragen blijkt dat slechts 2,4 procent van de ingestroomde SWT'ers na een jaar opnieuw aan het werk gaat.”

Volgens Ronse is het verschil tussen wat de SWT'ers ontvangen en wat ze zouden verdienen door opnieuw aan het werk te gaan veel te klein. Hij vindt dat het SWT-statuut moet uitdoven, een zaak voor de volgende federale regering.

Axel Ronse.
BELGA Axel Ronse.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  Je gaat op swt omdat je wil stoppen collega's moeten nu job uitvoeren aan meer uren voor minder geld na 40 jaar dienst 62 jaar. Zijn er geen genoeg aan de dop of op ocmw Iedere werkgever weet dat deze mensen niet meer gemotiveerd zijn en de meeste medische klachten hebben .

 • Wilfried Vanden Berg

  Crevits zonder enige vorm van ervaring komt zoals steeds in de media met grote mond uitleggen hoe het moet en kan. Crevits je bent aan je volgende puinhoop bezig ?

 • joannes Roderigas

  deze mensen worden gewoon uitgebuit, minder loon dan bij vorige werkgever, waarom zouden die daarvoor hun bed uitkomen?

 • Pat Debal

  Weet die minister Ronse wel wat werken is en daarbij de N-VA ging voor 120000 jobs voor te werken of voor afzetting of herstructureren

 • Margriet Peeters

  Je kan dus nog steeds "kiezen" voor SWT, maar nadien moet je terug aan het werk. Begrijpe wie begrijpen kan !!! 't Zal wel aan mij liggen zeker ?