Bijna 9 op de 10 buurtsuperettes willen openbare automaten voor plastic flessen en blikjes

(Foto ter illustratie) Een automaat voor het inleveren van plastic flesjes.
.
photo_news (Foto ter illustratie) Een automaat voor het inleveren van plastic flesjes. .
Uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 432 buurtsuperettes blijkt dat 88 procent van de handelaars voorstander is van openbare automaten voor plastic flessen en drankblikjes. En 72 procent is bereid om de aankoopbon die in ruil voor de gedeponeerde blikjes en plastic flesjes uit de automaten rolt, te aanvaarden. NSZ pleit ervoor dat het pilootproject dat loopt in Brussel zo snel mogelijk wordt uitgerold.

Sinds begin april telt het Brussels gewest drie automaten waar consumenten blikjes kunnen inleveren in ruil voor een aankoopbon ter waarde van vijf cent per blikje. Het gaat om een proefproject met statiegeld dat nog vier maanden loopt. Een succes, zo blijkt. Na ruim een maand zijn er al 40.000 blikjes ingezameld in de Brusselse automaten. 

Het project slaat ook aan bij de handelaars. "De handelaars beseffen dat de blikjes en plastic flesjes niet zomaar in de natuur kunnen verdwijnen, maar kunnen vaak zelf geen statiegeldmachine plaatsen. Het gaat hier doorgaans om kleine winkels. 92 procent geeft aan niet over de nodige ruimte te beschikken om die lege flessen en blikjes te stockeren", aldus de mededeling van NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Daarnaast is geen enkele handelaar bereid om een statiegeldmachine, die gemakkelijk 30.000 tot 40.000 euro kost, uit eigen zak te betalen. Enkel als die kosten volledig betaald worden door de producenten en/of verpakkers kan 24 procent zich hier wel in terugvinden."

Daarom vraagt NSZ dat het pilootproject met openbare automaten voor plastic flesjes en blikjes overal wordt uitgerold, niet alleen in Brussel maar ook in Vlaanderen, "op voorwaarde dat het systeem administratief eenvoudig is en de consument bij elke handelaar terechtkan". Om de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen, stellen de handelaars ook voor om de consumenten beter te doen sorteren, het systeem van de blauwe pmd-zakken nog verder uit te rollen en vooral strenge boetes te geven aan al diegenen die blikjes en plastic flesjes langs de weg gooien.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Jansens

  Er is weer kleine minderheid die hun wil wilt doordrukken aan de meerderheid. We zijn 1 van de beste sorteer landen ter wereld maar voor sommige is het nooit genoeg. Straks allemaal aan schuiven aan zo'n stomme sorteer automaat.

 • Peggy Cornelis

  In Nederland werkt het dus Belgie niet. Dan waarom gillen klimaat als men er toch niet aan wil meewerken.

 • Lore Kluwer

  Idee: bestaande zelfstandigensubsidies gebruiken voor automaten. Wedden dat ze nee zeggen? Ik onthoud: geen enkele handelaar bereid om een statiegeldmachine uit eigen zak te betalen. Bijna 9 op de 10 wil wel openbare automaten. Weer hetzelfde liedje dus: groen willen zijn maar alleen op kap van de belastingbetaler, die mag opdraaien voor de plaatsing van automaten. Precies de voorstanders van open grenzen: pro zolang de belastingbetaler betaalt. Zelf ervoor opdraaien? Ho maar.

 • Mario Rotsaert

  In Duitsland doen ze dit al jaren , werkt perfect .

 • Ben Strubbe

  Wij hebben een goed werkend ophaalsysteem voor PMD. Waarom moet dat veranderd worden voor een statiegeld-systeem ? Het merendeel van het zwerfvuil bestaat net níet uit flessen en blikjes. De koper van een blikje, omdat hij op dat ogenblik dorst heeft, zal dat blikje niet bijhouden om terug brengen naar de winkel of in een automaat te deponeren. En wat met kauwgom of sigarettenpeuken? Er moet ingezet worden op bewustwording en een zwaarder bestraffingsbeleid voor sluikstort.