Bijna 9 miljoen euro extra voor speciale eenheden federale politie

Catherine De Bolle, Commissaris-Generaal van de federale politie (links), Minister van Justitie Koen geens en Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (centraal) en hoofd van de Special Units Roland Pacolet (rechts)
BELGA Catherine De Bolle, Commissaris-Generaal van de federale politie (links), Minister van Justitie Koen geens en Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (centraal) en hoofd van de Special Units Roland Pacolet (rechts)
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt bijna 9 miljoen euro extra uit voor de speciale eenheden van de federale politie. Dat heeft hij gezegd bij een bezoek aan die elitetroepen samen met koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Zo meldt VTM NIEUWS en is bevestigd aan Belga.

In de marge van het bezoek van koning Filip aan de speciale eenheden maakte CD&V-minister Geens bekend dat hij binnen het veiligheidsbudget van Justitie (32 miljoen euro) 8,7 miljoen euro uittrekt voor de speciale eenheden.

Die middelen moeten onder meer dienen om in te spelen op technologische evoluties en om de speciale eenheden uit te rusten met "performante interceptiesystemen". "Tijdens interventies van de speciale eenheden, maar ook gewoon in alle gerechtelijke dossiers, zullen deze systemen de slagkracht van de politie sterk verhogen", aldus minister Geens.

De CD&V-minister verwijst naar anti-terreuracties zoals die in Verviers begin dit jaar. "In het kader van operaties zoals die van Verviers zijn dit uiterst belangrijke investeringen. Veel van de middelen die zullen worden aangekocht door het NTSU/CTIF (de Centrale Technische Interceptiefaciliteit van de federale politie, red.) kunnen heel wat mensenlevens redden en de slagkracht van deze diensten vergroten", aldus Geens.