Bijna 9.000 extra overlijdens in België door Covid-19: “Oversterfte veel hoger dan tijdens ergste griepseizoen”

Viroloog Steven Van Gucht.
BELGA Viroloog Steven Van Gucht.
Covid-19 heeft intussen al bijna 9.000 extra overlijdens veroorzaakt in België. "Dat is veel hoger dan de oversterfte die we in het verleden ooit hebben kunnen meten tijdens vorige griepseizoenen", zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. 

In 2017 was er in de winter, gelijklopend met de griepepidemie, een oversterfte van 3.284 mensen. Tijdens de griepepidemie van 2018 vielen er 3.093 extra doden, en in 2019 was er geen oversterfte in de winter.
De winter van 2015 was met 4.012 extra overlijdens een van de ergste griepseizoenen die België kende sinds 2001. Maar de oversterfte tijdens de huidige Covid-19-uitbraak ligt bijna 2,2 keer hoger, zei Van Gucht. "En dit ondanks de lockdown", voegde hij eraan toe. "Het is duidelijk dat als we die lockdown niet hadden ingevoerd, de gevolgen veel erger zouden geweest zijn en die oversterfte ook heel wat groter zou geweest zijn."

Op de valreep veel ergere crisis vermeden

De VUB-onderzoeksgroep Interface Demography heeft aangetoond dat de oversterfte naar alle waarschijnlijkheid volledig kan worden toegeschreven aan Covid-19. Vooral in de leeftijdsgroepen van 65 tot 84 jaar, en in de zwaarst getroffen regio’s ook de leeftijdsgroep 45-65-jarigen heeft de coronacrisis voor meer vroegtijdige overlijdens gezorgd. April 2020 bleek bovendien de dodelijkste maand te zijn sinds 1960. Enkel aan het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog, en in de winters van 1951 en 1960 vielen in de recente geschiedenis meer doden. “Nooit tevoren kende de aprilmaand in ons land zo’n hoge sterfte”, zegt Professor Patrick Deboosere (VUB). De onderzoekers wijzen er net als Van Gucht op dat de coronamaatregelen “ons wellicht op de valreep behoed hebben voor een veel ergere crisis”. 

Lees ook: OVERZICHT. Dalende trend coronacijfers zet zich voort
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jurgen De Schryver

  Ja als er doden zijn gaat dat niet opeens verminderen en is dat toch logisch dat uiteindelijk boven 9000 geraakt, en ook denk dat er dagelijks meer dan 40 patiënten in ziekenhuis geraken en dat niet alleen van Covid 19!

 • Guido Vermylen

  Beste . Professor Van Gucht ,Professor Van Ranst ze zeggen veel maar hebben zelf geen oplossing . De mensheid moet eens om hulp vragen voor een corona virus vaccin algemeen in de wereld . Soms krijg je onverwacht antwoord Mvg Guido Vermylen

 • Marijke Forsse Impens

  Ik zou graag duidelijke cijfers willen. Oversterfte, 2 keer zo hoog, enz. Het is weer een staaltje van onduidelijke communicatie. Bij onze noorderburen kan je het totaal aantal sterfgevallen per winter voor de griep zelf gaan bekijken. Daar is geen speciaal interview of duiding van de specialist voor nodig. Nu weten we in België nog altijd niet hoeveel sterfgevallen per jaar er door de griep vallen. Graag duidelijke cijfers, grafiek erbij, enz. Hoe moeilijk kan dat nu zijn?

 • Marc Camp

  Ja wat wil je als onze specialisten 10 jaar bleven slapen na uitbreken van het Sars virus. Maar eigenlijk is die stam al bekend van in de jaren 60 van vorige eeuw, dus zo lang slapen voor ze iets wilde doen! Er was echt geen geld mee te verdienen hee! Want een uitbraak? Ja het kon niet blijven duren met het explosief groeien van de wereldbevolking. Wat wil je eigenlijk! In de middeleeuwen gingen enorm veel mensen in versterkte omgevingen hun vestigingen om veilig te zijn, tot de pest langs kwam!

 • Nicole Borremans

  Ik neem aan en wil zeker niet tegenspreken dat er een duidelijke oversterfte is maar ik vraag me af of die werkelijk zó hoog is als nu wordt gezegd aangezien viroloog Van Gucht altijd liet doorschemeren dat in de sterftecijfers van de WZC ook steeds de vermoedelijke Covid19overlijdens gevallen werden meegerekend?