Bijna 800 onthaalmoeders minder, en dus worden onthaalgrootmoeders ingeschakeld

Joke Couvreur
Het aantal onthaalouders in Vlaanderen daalt ­razendsnel. Gemiddeld stoppen er tien per week, terwijl er maar vijf ­bijkomen. De nood is zo hoog dat er in Roese­lare nu ook onthaalgroot­ouders ingeschakeld worden. Zo wil de stad het ­tekort aanpakken

De trend in de kinderopvang is al enkele jaren dramatisch dalende. "Sinds het decreet over kinderopvang van 1 april 2014 zijn er 1.588 onthaalouders gestopt en slechts 818 gestart", zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging Steden en Gemeenten (VVSG). Dat decreet was nochtans bedoeld om "voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is". De Vlaamse regering verbond zich ertoe om tegen 2020 aan elk kind dat behoefte heeft aan kinderopvang een kwaliteitsvolle en betaalbare plek aan te bieden. Op dit moment is er voor 52 procent van de kinderen opvang. Het streefdoel is nog ver verwijderd.

Stappenplan

Ook in het West-Vlaamse Roeselare zien ze de onthaalouders één na één uitvallen. Vandaag zijn er nog 30 onthaalouders actief, tegenover 45 twee jaar geleden. "Onthaalouder worden is niet zo evident meer", legt Martine Romel uit, verantwoordelijke voor de dienst voor onthaalouders van Zorgbedrijf Roeselare (het vroegere OCMW). "Daar zijn verschillende redenen voor. De normen inzake de locatie waar je kinderopvang organiseert, worden steeds strenger en niet iedereen ziet het zitten om de noodzakelijke verbouwingen te doen. Bovendien worden onze woningen steeds kleiner, leven we anders en is het een enorm kluwen om uit te zoeken welke stappen je moet zetten om als onthaalouder aan de slag te kunnen. Net daarom creëerden wij een uniek en overzichtelijk stappenplan."

Hoe gaat kinderopvang bij grootouders in zijn werk en wat zijn de voordelen? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!