Ga naar de mobiele website
^ Top

Bijna 8.600 deelnemers wandelen Dodentocht uit - nooit eerder zoveel blaren

Een van de mooiste plekjes langs de Dodentocht, het kasteel van Hingene, ook gekend als Kasteel d'Ursel.
Photonews Een van de mooiste plekjes langs de Dodentocht, het kasteel van Hingene, ook gekend als Kasteel d'Ursel.
De 48ste Dodentocht in Bornem zit erop. 8.582 deelnemers hebben de finish gehaald. Dat meldt de organisatie vanavond in een persbericht. Dat betekent dat er van de 13.952 ingeschreven wandelaars en lopers er 5.370 onderweg hebben opgegeven. Een 28-tal lopers finishte al om 7 uur. 

Gisterenavond om 21 uur werd het startschot gegeven van de 48ste Dodentocht. Voor het eerst moesten deelnemers verplicht vooraf inschrijven. 13.952 wandelaars en lopers deden dat. Of zij ook allemaal aan de start zijn verschenen, is nog altijd niet duidelijk.

"De deelnemers zijn met zovelen. Soms werkt de scan ook niet, omdat ze de badge onder hun kleren dragen. Of worden ze bij de start niet ingescand, maar onderweg wel. Het is dus moeilijk om te zeggen hoeveel mensen er exact gestart zijn. Maar er waren niet veel badges meer over. Wij blijven dus vasthouden aan de 13.952 inschrijvingen," zegt Thomas D'Hondt van de organisatie.

Onder de deelnemers vormden de Belgen met bijna 12.000 de hoofdmoot. De Duitsers staan met 960 op de tweede plaats en de Nederlanders met 718 deelnemers op de derde. Verder waren er wandelaars uit Zuid-Korea, Rusland, Sri Lanka en de Verenigde Staten.

"Het Rode Kruis heeft het relatief rustig gehad met verzorgingen. Er waren de alomtegenwoordige blaren door het natte weer deze nacht en ochtend, een paar mensen moesten naar het ziekenhuis vanwege flauwtes en spijtig genoeg moest er ook een wandelaar gereanimeerd worden. Door het snelle ingrijpen van omstaanders en de hulpdiensten kon erger voorkomen worden," zegt Thomas D'Hondt.

7 uur 's ochtends

Het verplichte vooraf inschrijven kwam er volgens de organisatie om beter voorbereid te zijn op het jaar na jaar toenemende aantal deelnemers. Hoeveel mensen er effectief gestart zijn is echter niet bekend door technische problemen.

Het doel van de Dodentocht is om binnen 24 uur de aankomst te bereiken, maar de finishlijn kan pas vanaf 7 uur zaterdagochtend overschreden worden om te vermijden dat sommigen het als een loopwedstrijd zouden beschouwen. Om 7 u vanochtend stonden de eerste lopers inderdaad al te drummen om de meet te overschrijden.

Vrijwilligers

De organisatie gebeurt nog steeds door een team van een honderdtal vrijwillige medewerkers. Daarnaast staan er tijdens de Dodentocht zelf ook nog eens 1.300 vrijwilligers klaar in onder meer hulp- en bevoorradingsposten. Je kon trouwens wel een annuleringsverzekering nemen om in geval van overmacht tegen het betalen van een kleine premie je inschrijvingsgeld terug te krijgen.

Het parcours loopt ook dit jaar voornamelijk door de Antwerpse regio Klein-Brabant (Bornem, Puurs en Sint-Amands), maar overschrijdt ook kort de provinciegrenzen met Vlaams-Brabant (Londerzeel en Merchtem) en Oost-Vlaanderen (Buggenhout). Parallel daarmee is er ook een autoparcours uitgestippeld voor sympathisanten die deelnemers onderweg op verschillende plaatsen een hart onder de riem willen steken.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ann Roels

  Het was mijn 6 dodentocht en telkens anders .nooit voor getraind .maar o zo een grote voldoening voor mezelf .Dit is pure karakter. Knop omdraaien en doorgaan,super gevoel bij aankomst.alle emoties komen los,gewoonweg geweldig.en respect voor al wie deelneemt, ook voor de mensen die het niet halen, want ik weet wat het is.

 • M. VDM

  Ik ga me niet verlagen aan sommige commentaren, maar deze tocht is meer dan een "wandeling". Op 24u kom je jezelf echt tegen en ontdek je een mooie streek. Kortom, een zeer unieke ervaring voor lichaam en geest, zeker als je de finish haalt.

 • Joeri Houtman

  Ik heb hem dit jaar uitgestapt en dit zonder enige stap ervaring... zo een tocht gaat hem over wilskracht en karakter... het is afzien en pijnlijk maar de voldoening die je hebt is onbeschrijfbaar

 • Tom Van de Walle

  Respect voor iedereen die er start!!!

 • marie-lauren moureau

  Mijn buurman heeft al 3X meegedaan! Papa al 3x en ik kan u zeggen dat ge moet trainen om 100km te wandelen! Proficiat aan iedereen die deelgenomen heeft (uitgewandeld of niet)!

Meld een bug