Bijna 63.000 minuten vertraging door spoorlopers

PHOTO_NEWS
Ondanks een bewustmakingscampagne is het aantal mensen dat naast of op de treinsporen loopt vorig jaar gepiekt. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Volgens spoorinfrastructuurbeheerderInfrabelzijn vorig jaar 509 gevallen van "spoorlopen" geteld. Dat zijn er meer dan de 477 van 2013 en de 478 van 2012.

Net als vorig jaar kostte het spoorlopen aan negen mensen het leven. Er vielen ook zeven zwaargewonden. "Spoorlopen is levensgevaarlijk en wettelijk verboden", waarschuwt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

Spoorlopen leidt niet alleen tot menselijk leed. Het resulteert ook in een lawine van vertragingen. Uit berekeningen van Infrabel blijkt dat het voor 2014 om 62.741 verloren minuten gaat, of bijna drie uur per dag.

Om het hoge aantal spoorlopers te doen dalen, installeert Infrabel de komende maanden nog struikelmatten aan tientallen overwegen. Ook het afsluiten van plaatsen waar mensen zich vaak op de sporen wagen, wordt voortgezet. Nieuw zijn de lespakketten die verdeeld worden aan scholen in de buurt van spoorlijnen.