Bijna 600 transgenders kregen psychologische hulp in UZ Gent terugbetaald

Het Gentse Universitair Ziekenhuis.
Yves Masscho Het Gentse Universitair Ziekenhuis.
Sinds de start van de conventie 'transgenderzorg' in oktober vorig jaar hebben bijna 600 transgender personen volledig terugbetaalde psychologische hulp aangevraagd in het UZ Gent. Dat meldt het ziekenhuis. 

De wachttijden zijn sterk gekrompen omdat het ziekenhuis via de conventie extra psychologen kon aanwerven. "De multidisciplinaire zorg die we in het UZ Gent aanbieden is door de conventie toegankelijker geworden", zegt prof. dr. Guy T'Sjoen, diensthoofd Centrum seksuologie en gender. "Dat was broodnodig na de grote toeloop van de afgelopen jaren."

Minister Maggie De Block gaf in oktober vorig jaar het startschot voor de conventie. Iedereen die beroep wil doen op transgenderzorg in het UZ Gent kan een conventie afsluiten met de arts en het ziekenfonds. De conventie geeft recht op 10 (voor kinderen 15) volledig terugbetaalde gesprekken met een psycholoog of sociaal werker. Ook biedt het een forfait voor puberteitsremmers.

'Tot 2005 hadden we jaarlijks een instroom van ongeveer 30 personen. Dat aantal is vertienvoudigd'

Prof. dr. Guy T'Sjoen, diensthoofd Centrum seksuologie en gender

Drempelverlagend

Ondertussen hebben sinds de start van de conventie in het UZ Gent 581 personen er beroep op gedaan: 57 personen nemen deel aan de kinder- en jongerenwerking en 524 aan de volwassenwerking. "Tot en met 2005 hadden we jaarlijks een instroom van ongeveer 30 personen. Dat aantal is ondertussen vertienvoudigd", licht prof. T'Sjoen toe. 

"De conventie heeft ervoor gezorgd dat de wachttijd voor het eerste gesprek is gedaald tot 4 maanden voor volwassenen en 2 maanden voor kinderen of jongeren."

"Volledig terugbetaalde gesprekken met een psycholoog of sociaal werker verlagen de drempel om hulp te vragen", aldus dr. Els Elaut, psycholoog/seksuoloog UZ Gent. 

"We kunnen sneller inspelen op de noden van de transpersonen en we geven hen vlotter toegang tot een multidisciplinair traject. Het UZ Gent staat internationaal aan de top op vlak van zorg en onderzoek. Maar we willen ook heel toegankelijk blijven. Daar draagt de conventie toe bij."
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lydia Appelmans

  De nagel op de kop Mieke Janssens !

 • gina duribreux

  waarom niet en mensen die 40jaar gewerkt hebben en ziek zijn deze heeft je 1000euro per maand dat ze goed in armoede leven kwestie van eerlijk zijn met bevolking heel heel mooie maar triestig

 • RITA DE BRUYN

  kanker, zeer zware migraine, als, enz enz, waarom wordt voor hen niet alles terugbetaald, zij hebben ook recht op een menswaardig leven...Maggie De Block, aan transgenders, zwaarlijvigen,drugsverslaagden, rokers enz wordt bijna alles terugbetaald, schande......dit is Belgie natuurlijk....en dan moeten wij nog extra betalen als we ons laten opereren door een professor i.p.v. een assistent..iedereen heeft recht op terugbetaling .

 • mieke jansens

  er zijn vele echte zieke mensen die geen terugbetaling krijgen ...tegenwoordig moet je transgender of immigrant zijn om goed te kunnen leven

 • JAN krommentak

  Knap dat dit kan maar eigenlijk zijn deze mensen niet ziek en is hun toestand niet levensbedreigend in tegenstelling tot sommige anderen die geen financieel ondersteuning krijgen !