Bijna 600.000 Belgen gaan naar de mis op Kerstmis: “Een hoopgevend signaal”

Sint-Franciscusschool Erondegem
Vorig jaar vierden 595.970 mensen op kerstavond of kerstdag de eucharistie in een parochiekerk in ons land. Dat blijkt uit cijfers die opgevraagd werden bij de acht bisdommen in ons land, schrijft De Zondag. 

"Opmerkelijk is dat de meerderheid, 328.859 Belgen, de avond- of middernachtmis verkoos", aldus Geert De Kerpel, woordvoerder van de bisschoppenconferentie in de krant. "Op 25 december zelf vierden 266.111 Belgen de eucharistie. Daarnaast volgden 335.000 mensen de katholieke erediensten via radio en televisie. Alles samen gaat dat dus om minstens 930.000 mensen". 

Daarnaast wordt Kerstmis ook gevierd in abdijen, kloosterkerken, en in de vele rust- en verzorgingstehuizen, maar daarvan is geen cijfermateriaal beschikbaar. 

Er is ook opgevraagd hoeveel mensen vorig jaar met Kerstmis keken naar de uitzending van de traditionele pauselijke zegen Urbi et Orbi. Bij de VRT gaat het om ruim 178.000 kijkers, maar aan Franstalige kant zijn er geen cijfers bekend. 

De woordvoerder van de Bisschoppenconferentie noemt de minstens 1,1 miljoen mensen die een katholieke dienst volgden "een hoopgevend signaal".
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Hoe weet men nu hoeveel mensen er naar de mis zullen aan? Hebben ze dat gevraagd aan de ganse bevolking?

 • Raoul Rouma

  Gratis gezellig samen zijn, met goede muziek en show in dikwijls een prachtige omgeving. In gedachten herdenken van overleden ouders en vrienden. Moest die pastoor nog zwijgen, was dit een prachtig moment van bezinning voor jezelf.

 • Roger Deprez

  Traditie bij de oudere generatie maar verder elk jaar achter uit, logisch als men ziet hoe oer conservatief de kerk is.

 • Marie-yolande Vandersmissen

  Breek toch alles niet af,laat mensen vrij in hun denken,een mooi gebaar is zoveel waard.Het moet daarom geen Kerstmis zijn.Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil.

 • Leon Mertens

  Onze godsdienst is belangrijk maar zolang het Vaticaan niets doet aan het celibaat zal er niet veel veranderen en al die schandalen zullen blijven duren !