Bijna 45 jaar diende hij het vaderland, maar nu neemt Defensie eerste C-130 uit omloop

Een C-130 van het Belgische leger.
kos Een C-130 van het Belgische leger.
Het Belgische leger heeft zijn eerste transportvliegtuig van het type C-130H Hercules (Lockheed) uit omloop genomen. Het is de eerste stap in de omschakeling naar de Airbus A400M Atlas, die vanaf 2020 worden opgeleverd.

De C-130, geregistreerd als CH-08, was sinds februari 1973 in gebruik en werd op 27 december 2017 uit omloop genomen. Het toestel heeft 22.219 vlieguren op de teller en had nood aan een groot onderhoud, wat 6 tot 7 maanden in beslag neemt. Om de hoge kosten te vermijden, werd uiteindelijk gekozen om het vliegtuig niet meer in te zetten. "Deze uitomloopname heeft niet onmiddellijk een effect op onze steun aan operaties", wordt benadrukt.

Wisselstukken

De Belgische vloot is nu beperkt tot tien C-130's, die worden gebruikt voor tactisch transport door het 20ste smaldeel van de 15 Wing Luchttransport in Melsbroek. "De CH-08 zal onder de vorm van wisselstukken ten voordele van de rest van de vloot gebruikt worden", luidt het. "Op die manier zal de beschikbaarheid van de andere toestellen toenemen en zullen ze dus langer operationeel zijn."

Airbussen

Op termijn wordt de hele vloot C-130's - in totaal goed voor 250.300 vlieguren - uit omloop genomen. Ze worden vervangen door de A400M van Airbus. Vanaf 2020 worden daarvan acht opgeleverd. De 15 Wing Luchttransport (21ste smaldeel) zal in de komende jaren ook vijf passagiersvliegtuigen verliezen, aangezien de voorkeur binnenkort uitgaat naar toestellen. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • HUGO Wils

  De opvolger van de C-130 is dikke rommel.De Amerikanen hebben nog tientallen van deze toestellen vliegen in verschillende varianten waaronder de C-130 gunship. Dit toestel is uitgerust met o.a een 105mm kanon.Zowat alle C-130 vliegen bij eenheden van de Air National Guard.Het Amerikaanse Leger plant een volledige update van deze toestellen.Het was misschien interessanter geweest om mee op de kar te springen i.p.v hopen geld te verspillen aan nieuwe toestellen die nog niets bewezen hebben.

 • Marc Lesage

  Zo te zien is de C 119 mooi gerestaureerd, heeft nu het gezelschap van een mooie DC 3 (maar de militaire versie heet C-47) en nog een kleiner vliegtuig, mij niet bekend... Er zal ook wel een 'Flying Boxcar' in het legermuseum staan of hangen. 'Veilig' is relatief, want men is blijkbaar het bijzonder zware ongeval van 1996 vergeten met 34 doden in Eindhoven, alhoewel de aanleiding van het ongeval een zwerm vogels was....

 • danny buyse

  Er zijn bijna geen vliegtuigen die zo veilig vliegen als een C - 130! Comfort is wat anders natuurlijk!

 • dirk gommaerts

  Guidom de "flying boxcar' was de voorganger vd c130, nl de c119 met de dubbele staart, ( typische open vierkant aan de achterzijde ) De c119 kon je van ver onderscheiden van andere vliegtuigen. .

 • Marc Lesage

  Hallo Guido Vermeyen ?? 'Flying boxcar' ??? Dàt was de bijnaam van de voorganger van deze Hercules C130, de Fairchild C119 !!! Er staat (nou, ligt) er nog één in de kazerne van de 15e wing in Melsbroek. Enfin, een tiental jaren geleden was men er daar nog één aan 't opkalefateren..... Hoop dat ze er inmiddels in geslaagd zijn, was een beresterk vliegtuig met dubbele romp.