Bijna 40 procent vrachtwagens in overtreding bij controle in Benelux

thinkstock
De inspectiediensten van de drie Benelux-landen hebben gisteren op hetzelfde ogenblik op zeven verschillende locaties in België, Nederland en Luxemburg controles uitgevoerd op het vrachtwagentransport. 31 van de 84 gecontroleerde vrachtwagens waren in overtreding. In totaal werden 62 inbreuken vastgesteld.

Dat meldt de FOD Mobiliteit en Vervoer. De controles in ons land vonden plaats op de parking van de E17 in Kruishoutem (richting Kortrijk) en de parking E19-E42 in Maisières (richting Namen). In Nederland werd gecontroleerd in Geldrop, Moerdijk, Bodegraven en Zwolle, en in het Groothertogdom Luxemburg op de Croix de Gasperich.

Manipulatie
Op de locaties waren ook inspecteurs uit de andere regio's aanwezig om kennis en goede praktijken te delen, om te komen tot grotere uniformiteit, aldus het persbericht. Tijdens de inspecties werden de voertuigen gericht gecontroleerd op fraude en manipulatie van de tachograaf, de naleving van de rij- en rusttijden, de boorddocumenten en overlading.

In België werden 21 niet-Belgische vrachtwagens, 10 Belgische vrachtwagens en 1 niet-Belgische autocar gecontroleerd. Acht vrachtwagens en de autocar bleken in overtreding. Zes keer ging het om overlading, er was 1 inbreuk op de rij- en rusttijden, 1 defecte tachograaf, 1 fraudegeval (manipulatie tachograaf) en 1 keer ontbraken vervoersdocumenten. Dat bracht 30.048 euro aan geïnde boetes op.

Boetes
In Nederland waren veertien van de 36 gecontroleerde vrachtwagens in overtreding en werden 17 inbreuken vastgesteld. In Luxemburg waren acht van de zestien vrachtwagens in overtreding. De 35 overtredingen daar resulteerden in 5.580 euro boetes.