Bijna 4 op 10 van de gecontroleerde studentenkamers ongeschikt en/of onbewoonbaar

Illustratiebeeld.
Foto Vertommen Illustratiebeeld.
De woningcontroleurs van Wonen-Vlaanderen en van de studentensteden (met uitzondering van Antwerpen en Kortrijk) controleerden in 2019 in totaal 4.993 studentenkamers in 710 verschillende panden. Hiervan bleken er maar liefst 39,5 procent ongeschikt en/of onbewoonbaar. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), onder meer bevoegd voor Wonen, op een schriftelijke vraag van Allessia Claes (N-VA). 

De woningcontroleurs van Wonen-Vlaanderen onderzochten in 2019 in 37 panden in totaal 268 studentenkamers in Antwerpen (19), Gent (51), Hasselt (25) en Leuven (173). In 152 gevallen bleek het pand ongeschikt, in 13 andere gevallen was het ongeschikt én onbewoonbaar.

De controleurs van de lokale besturen bezochten vorig jaar 4.725 studentenkamers (in 673 panden) in Gent (3130), Hasselt (145) en Leuven (1450). Hierbij werd in 1.758 gevallen de ongeschiktheid vastgesteld. In 13 gevallen was er sprake van ongeschiktheid én onbewoonbaarheid. Van het totaal van 26 woningen die ongeschikt én onbewoonbaar bleken, situeren er zich 18 in Gent, 6 in Leuven en 2 in Hasselt. 

In een reactie roept Allessia Claes enerzijds op tot waakzaamheid. Ze nuanceert tegelijk ook de cijfers. Niet elke vaststelling van ongeschiktheid of onbewoonbaarheid resulteert immers in een effectief besluit tot ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring. Vele verhuurders van studentenkamers voeren immers snel de nodige verbeteringswerken uit, waardoor ze een dergelijk besluit kunnen vermijden. "En daar gaat het bij deze controles ook om: problemen aanpakken en zo stelselmatig het patrimonium verbeteren", aldus het parlementslid.

Lees ook: In Leuven dreigen 2.000 koten ongeschikt te worden: “De huurprijs zal stijgen” (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marie claire vanhoucke

  Beetje leefbaar maken en verhuren als sociale woning, ik zou het alvast huren, mits douche, toilet, keukentje en kachel. Maar ja die van de overheid wil ons allemaal in villa's steken, ik vind dat er over.

 • frans vereken

  Bekijk je kot als kampeerplaats. Dan lukt dat best, niet?

 • jan asselman

  Hopla, daar gaan de huishuren. Mama & papa, meer betalen!

 • Chris Dupont

  Het reguleren van studentenkamers is het geliefkoosd terrein voor regelnichten. De meest onmogelijke en dwaze eisen zijn goed om studentenkamers af te keuren. Alsof studenten zelf niet kunnen bepalen wat een geschikte studentenkamer is en wat niet. Het resultaat hiervan is dat vele oude mensen zonder inkomen vallen, studentenkamers flink duurder worden en overal lelijke blokken worden bijgebouwd.