Bijna 4.000 mensen op straat in Brussel om te betogen tegen racisme

Dieter Nijs
In Brussel vond vandaag voor het tweede jaar op rij een betoging tegen racisme plaats, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. Zo’n 3.850 betogers verzamelden zich deze namiddag in het centrum van de stad, meldt de politie. De organisatoren telden er 5.000 à 6.000. 

De manifestanten vertrokken rond 14 uur aan het Noordstation richting de Kunstberg, en zouden rond 16 uur zijn aangekomen aan het Vossenplein. Daardoor was er deze namiddag verkeershinder mogelijk op de kleine ring en in het stadscentrum, waarschuwde de politie.

De manifestanten scandeerden “Solidariteit met mensen over de hele wereld”, “Stop discriminatie”, “We hebben het gehad met haat. We hebben het gehad met racisten. We hebben het gehad met fascisten. We hebben het gehad met terroristen”.

120 organisaties

De betoging is een initiatief van Platform 21/03, bestaande uit ruim 120 organisaties die racisme in de samenleving aanklagen en pleiten voor “solidariteit, mensenrechten en een menswaardig leven voor iedereen”. Het platform krijgt de steun van onder meer Hart Boven Hard, het Minderhedenforum, de vakbonden ACV en ABVV en verschillende jeugdbewegingen. 

Naast de manifestatie stelde het platform ook een eisenbundel op met werkpunten die deel moeten uitmaken van een “gecoördineerd interfederaal actieplan”. Onder andere wordt er gepleit om discriminatie sneller op te sporen op gebieden als de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en in het onderwijs, en wil men “vluchtelingenopvang die de mensenrechten respecteert, geen gesloten centra”. 

Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Sneller opsporen van discriminatie en racisme. Vluchtelingenopvang die de mensenrechten respecteert. Allemaal punten waar iedere democraat achter kan staan. Alleen is het opsporen van discriminatie niet voldoende. Men moet de daders ook kunnen straffen. @louis van hoeylandt: Als u meent dat die 120 organisaties allemaal deelnemen op vraag van de socialisten overschat u duidelijk hun macht. Kunnen rechtse en centrumpartijen dan niet opkomen tegen racisme en discriminatie?

 • Jean West

  Het is meer een politieke mars aan de spandoeken te zien.

 • Joske Vermeulen

  Ik ben tegen racisme, maar evenzo tegen het misbruik van de woorden "racisme en discriminatie". En dit misbruik is tegenwoordig het grootste probleem. Deze woorden worden misbruikt om alles in de linkse-pamper politiek te vergoelijken.

 • louis van hoeylandt

  op een van de foto's is goed te zien dat het een socialistishe mars is , noem het ook stemmen trekkerij ,het woord racsisme word veel te veel en te snel gebruikt , en het is ook maar en one way talk , te pas en te onpas worden mensen als rascist bestempeld

 • Bob Boomer

  Je kan geen multiculturele samenleving bewerkstelligen zonder racisme. Dit is een utopie. In iedere cultuur zijn er mensen die zich superieur wanen. Racisme kan dus enkel verdwijnen als je de waan(zin) kan verdrijven en laat dit nu juist eigen zijn aan de mens. In deze is de betoging tegen het racisme een betoging tegen het onmogelijke dus. Maar ja, proberen is ook iets eigen aan de mens.