Bijna 3.000 aanwezigen trekken in Witte Mars door straten van Luik na aanslag

Greet Hendrickx
Op de Witte Mars in Luik, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag afgelopen dinsdag in Luik, waren bijna 3.000 mensen aanwezig. Dat bevestigt de lokale politie. De optocht werd georganiseerd door de vrienden van Cyril Vangriecken, een van de drie slachtoffers.

De deelnemers verzamelden op de middag aan de Espace Tivoli. Nadien trokken ze naar de boulevard d'Avroy, waar gedetineerde Benjamin Herman drie mensen doodschoot, onder wie twee politieagentes, en verschillende agenten verwondde. De manifestanten legden bloemen en kaarsen neer en lieten honderden witte ballonnen op. Er werd ook symbolisch om 13u, bijna een minuut lang, geapplaudisseerd. Een jonge vrouw stapte naar voor om, als eerbetoon aan de drie slachtoffers, een lied te zingen dat ze speciaal voor hen had gecomponeerd.

Twee vrienden van Cyril namen vervolgens het woord. "Cyril wilde onderwijzer worden om zijn opvoeding en zijn waarden door te geven", zei de moeder van een goede vriend van het slachtoffer. "We vergeten je nooit, jij, de perfecte zoon, broer, vriend. We zullen ervoor vechten dat dit nooit meer gebeurt. We gaan leven voor jou, je familie en je vrienden, en voor elkaar zorgen." Ook een vroegere stagebegeleider kwam nog aan het woord. 

"Eerbetoon aan onze vriend"

"Het is voor Cyril, want het is een vriend van ons. Het raakt me echt in het hart", zegt vriend en organisator Raphael Delnoy. “Dus we doen het voor hem, maar het is ook een eerbetoon aan de twee agenten. Een nationaal eerbetoon, want die mensen werken elke dag voor onze veiligheid. En een jongeman, van 22 jaar, aan het einde van zijn studies, die helaas sterft bij zo'n gebeurtenis. Daarom vind ik het belangrijk om vandaag een grote herdenking te organiseren.”

Drie slachtoffers

Benjamin Herman (31), een gedetineerde met penitentiair verlof, schoot dinsdagochtend twee politieagentes met dienst en een 22-jarige jongeman in een auto dood. Hij opende ook het vuur op andere agenten die ter plaatse kwamen en verwondde vier van hen, allen zijn buiten gevaar.

Kritiek op Geens

Er kwam heel wat kritiek op het feit dat Benjamin Herman de aanslag in Luik kon plegen terwijl hij op penitentiair verlof was. Hermans naam was namelijk al in verschillende rapporten van Staatsveiligheid opgedoken, en twee dagen vóór de aanslag, waarschuwde een cipier van de gevangenis in Marche-en-Famenne nog voor zijn gedrag. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kwam in het oog van de storm terecht, maar blijft wel aan als minister.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  We gaan weer wat bloempjes leggen en kaarsjes branden terwijl we rustig afwachten om het slavchtoffer te worden van een nieuwe aanslag door moslimextremisten.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Mooi

 • Hugo de De

  dit gebeurt er als men gevaarlijke islamisten vrijlaat! is slechts begin dit jaar komen 28 gelijkaardigen vrij ! ik hou mijn hart vast! je ziet nu hoe snel islamisten kunnen radicaliseren! hoeveel wolven in schapenvel lopen er nog zo rond !

 • patrick decoo

  mooi dat ze die mars houden maar zal niet het geweld stoppen enkel de natuur vaart er slecht bij met al die ballonnen

 • Rody Franks

  Toch dik tienmaal meer dan in Gent, er is nog een sprankeltje hoop!