Bijna 200 meldingen bij aanspreekpunt voor agressie tegen artsen

Getty Images/Universal Images Gr
Het centrale meldpunt voor agressie tegen artsen heeft in zijn driejarige bestaan bijna 200 meldingen binnengekregen. Dat meldt vakblad De Specialist op basis van een rapport van de Orde van artsen.

Sinds 2016 heeft de Orde van artsen een preventiesysteem tegen geweld met een centraal aanspreekpunt. Bij dat meldpunt voor agressie tegen artsen kwamen inmiddels 191 meldingen binnen. 74 procent van de meldingen kwam van Vlaamse artsen, tegenover 26 procent van Waalse. In 52 procent van de gevallen ging het om verbaal geweld. Bij 28 procent van de meldingen was er psychische agressie in het spel, 19 procent betreft fysiek geweld en in 1 procent van de gevallen ging het om seksueel geweld. In de overgrote meerderheid van de gevallen (80 procent, of 152 dokters) was het slachtoffer een huisarts. Daarnaast werden 25 specialisten, 7 huisartsen in opleiding, 5 controleartsen, een arts in opleiding en een schoolarts het slachtoffer.

Meestal gaat het om een patiënt die de dokter kent. In een kwart van de agressiegevallen is dat niet zo. In een op de vijf gevallen gaat het om personen die geen patiënt zijn. Er waren ook drie agressiegevallen tussen artsen of verpleegkundigen.

De redenen voor de agressie zijn erg uiteenlopend. In iets meer dan een kwart van de gevallen wordt iemand agressief omdat hij of zij geen voorschrift of getuigschrift krijgt. 22 procent van de daders is ontevreden over de arts. In 6 procent van de gevallen spelen alcohol, drugs of geldnood een rol.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ian Vandenbossche

    Zou dat iets met de veel te hoge supplementen aangerekend door specialisten en tandartsen te maken hebben?