Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken

thinkstock
In 2015 betaalden 117.591 Vlamingen een vastrecht tussen 22 en 70 euro aan hun watermaatschappij zonder dat ze één druppel water verbruikten. Sinds 2016 is dat vastrecht gestegen tot 106 euro bij iedere maatschappij. Vlaams parlementslid voor de sp.a Rob Beenders pleit ervoor dat iedereen verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet en dat woningen met een 0-verbruik geen factuur krijgen van 106 euro.

Vandaag geldt een basis vastrecht van 106 euro, dat verminderd wordt met 20 euro per gedomicilieerde. Daardoor betalen de 525.654 singles jaarlijks 86 euro, de 371.583 gezinnen van vier 26 euro en de 214.491 gezinnen van vijf of meer nul euro.

Geen waterverbruik
Er zijn evenwel ook aansluitingen waar geen enkel waterverbruik is. Het gaat onder andere over ouderen die verblijven in een rusthuis en hun eigen woning nog in het bezit houden, mensen die gedurende een bepaalde tijd in het buitenland zitten voor werk of studies, of mensen die moeten revalideren en lange tijd in het ziekenhuis verblijven. In 2015 ging het in totaal om 117.591 aansluitingen. Deze mensen kregen in 2015 een factuur voor vastrecht schommelend tussen 22 en 70,44 euro. Het vastrecht in 2015 was per watermaatschappij verschillend. Ze ontvingen dat jaar in totaal 178 miljoen euro of 23 miljoen meer dan in 2012.

Gezond verstand
"Het is niet correct dat een single 86 euro vastrecht betaalt, een gezin van 5 personen 0 euro en iemand die helemaal geen water verbruikt 106 euro. Waar zit hier het gezond verstand? Als het vastrecht dient om bij te dragen aan de kosten van het waternet, dan moet iedereen dat op een correcte manier doen, de verschillen zijn vandaag oneerlijk en onlogisch, dit moet veranderen", vindt Beenders.

Hij vraagt dat Vlaams minister Joke Schauvliege na de lopende evaluatie van de samenstelling van de waterfactuur het vastrecht zo hervormt dat elke Vlaming verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet, waarbij woningen zonder verbruik voortaan geen factuur meer krijgen van 106 euro.
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Maria Goskens

  Je kan het water laten afsluiten he...kost 79 € dacht ik. Wat is het probleem? Uiteraard moet je betalen als je de leiding beschikbaar houdt.

 • Marc Geerts

  Nog effen en dan moeten we betalen om te mogen ademen.

 • JOHAN BAUWENS

  Misschien voor een plaatsje in de bestuursvergadering voor Mr Bracke

 • Jurgen Vanheessen

  Men praat hier altijd over alleenstaanden het is waar als men over water spreekt dat ze teveel betalen. Maar dan moet ook alles gelijk zijn en bv met de kinderopvang wordt bepaald op het loon da's dan ook niet eerlijk tegen over twee verdieners dat ze minder betalen een kind is een kind om voor te zorgen.

 • Basil Fawlty

  Wat een dicriminatie tegenover singles!