Bijdragen van vreemdelingen voor verblijfsaanvraag brachten verhoopte 10 miljoen euro op

Photo News
De bijdragen die vreemdelingen moeten betalen om een verblijfsaanvraag in te dienen, hebben vorig jaar bijna 10 miljoen euro opgebracht. Dat meldt de bevoegde staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op zijn blog. Die 10 miljoen euro is het bedrag waar de regering op mikte toen de bijdrage in maart omhoog ging.

Sinds maart 2015 moeten personen die een bepaalde soort verblijfsaanvragen willen indienen, daarvoor vooraf een retributie betalen. Het gaat om een bijdrage in de administratieve kost voor de behandeling van de aanvraag. De ingreep moest het aantal ongefundeerde aanvragen helpen terugschroeven.

Verhoogd

Twee jaar later gingen de prijzen omhoog. De bijdragen voor aanvragen voor humanitaire regularisatie en andere aanvragen tot lang verblijf stegen van 215 naar 350 euro. Voor gezinshereniging en studentenvisa ging de kostprijs van 160 naar 200 euro. De redenering achter de verhoging was dat de onkosten te laag waren ingeschat en dat de nieuwe bijdrage beter tegemoet kwam aan de werkelijke kosten.

Het eerste jaar van de invoering brachten de bijdragen 6,5 miljoen euro in het laatje. In 2016 steeg dat cijfer naar 7,2 miljoen euro en vorig jaar, toen de prijzen stegen, werd afgeklopt op 9,8 miljoen euro.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Caroline Bex

  Dit wil zeggen dat er ook minstens 25.000 aanvragen werden ingediend! Beangstigend...

 • Tim Peeters

  Goed idee. Mensen die vluchten van oorlog en uitzichtloze armoede, op zoek naar een menswaardig bestaan wat extra geld uit hun zakken kloppen. Misschien ineens de 10 miljoen storten aan de grote multinationals zodat het hogere management nog een extra optie op hun BMW 7 kan pakken. Van de besparingen op onze bejaarden en gehandicapten zijn ze toch al eens goed in het fornuis kunnen gaan eten.

 • David Vlaeminck

  10 miljoen delen door een gemiddeld bedrag van 250 euro omdat er veel zogenaamde gezinsherenigingen zijn, komt dan op ongeveer een 40000 migranten die hier jaarlijks binnenstromen zonder rekening te houden met de illegalen of mensen zonder humanitaire redenen... Waar gaan ze die mensen blijven huisvesten?

 • karel claerebout

  is veel te weinig! Dat zou minimum €100.000 moeten bedragen anders zet je geen voet meer in Belgie binnen! Enkel op deze manieren krijgen we mensen over de vloer dit ons iets bijbrengen ivp een bende profiteurs waar ij moeten voor werken en 50% van ons loon moeten afdragen!

 • Marc Rooms

  Het kost ons wel een honderd voudige. Wie denkt dat die voor ons pensioen gaan zorgen gelooft echt nog in sinterklaas.