Bij de Leij krijgt 20 jaar voor moord op Dimfy (5)

PHOTO_NEWS
Het hof van assisen heeft de Nederlandse Nathalie bij de Leij (43) vanmiddag tot 20 jaar opsluiting veroordeeld voor de moord op haar dochtertje Dimfy (5). Het slachtoffer kwam op 16 november 2012 in Zwevezele door een overdosis medicatie om het leven. Het OM had 30 jaar gevorderd.

Nathalie bij de Leij en Wesley Casselein leerden elkaar in 2006 kennen in het café van de beschuldigde. Amper een jaar later kreeg het smoorverliefde koppel al hun dochtertje Dimfy. Er kwam sleet op de relatie toen het gezin in 2009 naar Zwevezele verhuisde. De beschuldigde kon absoluut niet verkroppen dat haar ex-vriend in november 2012 een relatie aanknoopte met een andere vrouw.

In de nacht van 15 op 16 november 2012 diende bij de Leij haar 5-jarige dochter twee pillen Xanax en enkele pillen van een anti-depressivum toe. 's Ochtends probeerde de Nederlandse vrouw zich te verhangen. Tot op vandaag beweert de beschuldigde dat ze zich onder invloed van drank en medicatie niets meer kan herinneren van die bewuste nacht. De verdediging pleitte dat het slachtoffer per ongeluk zelf de fatale dosis medicatie innam.

In de motivatie van het arrest verwezen het hof en de jury naar de wijze waarop de beschuldigde haar dochtertje om het leven bracht. Hieruit blijkt een groot egoïsme en een stuitende onverschilligheid. "De beschuldigde bracht onnoemelijk veel leed teweeg bij de andere familieleden, in de eerste plaats bij de vader van het slachtoffer."

Verzachtende omstandigheden
Het pleidooi van meester Johan Platteau is duidelijk niet in dovemansoren gevallen. De jury en het hof zagen niet enkel het blanco strafregister van de beschuldigde als een verzachtende omstandigheid. Daarnaast werd opgemerkt dat de feiten kaderen in een toestand van sociale vervreemding en psychische problemen. Ook de afwezigheid van waarden en normen in haar jeugd zagen het hof en de jury als een verzachtende omstandigheid. Daarbij denken het hof en de juryleden vooral aan de destructieve en manipulatieve overheersing van haar moeder.

Tot slot richtte voorzitter Willem De Pauw nog kort het woord tot Nathalie bij de Leij. "De jury en het hof hebben rekening gehouden met uw moeilijke toestand, zowel materieel als mentaal. Dat neemt allemaal niet weg dat de oplossing die u hebt gekozen diep verwerpelijk is en dat uw egoïsme een spoor van emotionele vernieling heeft achtergelaten. Het is uw plicht om daaraan te werken, en om dat toch minstens een beetje te herstellen ten aanzien van Wesley en zijn familie. Ook ten aanzien van uw zoon P., die heel veel liefde voor u voelt. Het is aan u om die liefde te verdienen, want momenteel verdient u die liefde niet. Knoop dat goed in uw oren."

Vader Dimfy teleurgesteld
De vader van Dimfy reageerde teleurgesteld op de strafmaat. "Binnen 3,5 jaar kan ze al vrij zijn. Dat vind ik niet genoeg voor een moord op een kindje van vijf. Antwoorden over wat er precies gebeurd is, zullen we van haar trouwens toch nooit krijgen. Daar ben ik zeker van", aldus Wesley Casselein.

"Een keer dat men beslist dat het moord is, dan is 20 jaar een straf waarmee ik kan leven", aldus meester Johan Platteau, advocaat van de beschuldigde. "Ik ben blij dat rekening is gehouden met de verzachtende omstandigheden, die er zeker zijn. Het is een straf die perspectief biedt."

Het is aan u om die liefde te verdienen, want momenteel verdient u die liefde niet. Knoop dat goed in uw oren

Assisenvoorzitter Willem De Pauw
BELGA
Dimfy bij de Leij (2007-2012).
BELGA Dimfy bij de Leij (2007-2012).