Bier brouwen biedt mogelijke oplossing voor de vervuiling na kernramp, ontdekt UHasselt

Thinkstock
Graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Tot die conclusie komt UHasselt-onderzoekster Sara Vanderheyden in haar doctoraatsstudie.

"Bij het brouwen van bier blijft er altijd een grote hoeveelheid graanafval achter. Voor 100 liter bier is er al snel zo'n 15 kilo draf", legt dr. ing. Sara Vanderheyden uit. Die draf wordt vooral verwerkt in voeding voor koeien, maar in haar onderzoek zocht ze naar een duurzamere oplossing voor het restproduct.

Actieve kool

"Door de brouwerijresten te verhitten in een zuurstofarme omgeving (pyrolyse) wordt er een char gevormd: een verkoold residu. Wanneer we deze verder verhitten en stoom toevoegen wordt dit actieve kool", zegt de onderzoekster.

Actieve kool wordt nu al gebruikt om milieuvervuilende producten uit water of gas te adsorberen. "In mijn onderzoek verbeterde ik de actieve kool door er extra chemische verbindingen op te binden. Ik ontdekte dat deze verbeterde actieve kool zelfs toxische radionucliden kan adsorberen."

Nucleaire stoffen

En dat laatste heeft heel wat voordelen, zegt Vanderheyden. De verbeterde actieve kool kan namelijk uit zeewater het radioactieve Cesium halen. "Op deze manier wordt het restproduct na een brouwproces plots een zeer waardevol product", zegt ze. "Een product dat we ook nog verder kunnen verbeteren, waardoor het ook gebruikt kan worden voor de verwijdering van andere milieuverontreinigende stoffen. Zo kan er bijvoorbeeld onderzocht worden of we hiermee ook verontreinigde bodems kunnen zuiveren na een nucleaire ramp", besluit Sara Vanderheyden. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Inderdaad, bier is de redding..je kan je zat drinken, dan besef je niet wat je zal overkomen na ontnuchtering.

 • Raoul Hoylaerts

  wat doen we met het verzadigde koolstof?

 • chantal prez

  In de filter van onze vijver zit er ook al actieve houtskool,en twee zakken gerst in de vijver zelf. Resultaat is een zeer heldere vijver.

 • Karel Kool

  Reserve bier aanleggen en er veel drinken wanneer de bom valt ! Dank U Sara en gezondheid toegewenst.

 • Serge Surmont

  Gefeliciteerd, dit is nu een mooi voorbeeld van iemand die niet aflaat. Zo kan straks de wereld alsnog gezuiverd worden. Chapeau!