BHV-deal kostte één Nederlandstalige Kamerzetel

BELGA
De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde heeft de Nederlandstaligen één Kamerzetel gekost. De voorlopige zetelverdeling in de Kamer leert dat de Vlaamse partijen op 87 zetels uitkomen, ten opzichte van de 88 zetels in het verleden.

Het BHV-akkoord heeft tot gevolg dat het voor de Vlaamse partijen in Brussel in de praktijk quasi onmogelijk wordt om een verkozene voor de Kamer te halen. Sommigen vreesden dat de splitsing de Vlamingen zelfs meer dan één zetel zou kosten, maar dat blijkt niet het geval.

Bevolkingscijfers
Volgens Benjamin Dalle, als kabinetschef van staatssecretaris Servais Verherstraeten één van de architecten van het akkoord, waren op het moment dat die ramingen werden gemaakt, de precieze bevolkingscijfers nog niet bekend. Belangrijk is ook dat er rekening mee werd gehouden dat de Franstalige UF met een eenheidslijst in Vlaams-Brabant zouden opkomen en daar een zetel zouden afsnoepen. Dat gebeurde evenwel niet. De FDF deed een gooi, maar kwam uit op 2,27 procent, onder de kiesdrempel.

Dalle, zelf CD&V-lijsttrekker voor de Kamer in Brussel, merkt nog op dat de mogelijkheid voor inwoners van de faciliteitengemeenten om op Brusselse lijsten te stemmen - wat een toegift was aan de Franstaligen - uiteindelijk positief is gebleken voor de Nederlandstaligen. De Franstalige stemmen zijn gedraineerd naar de Franstalige poule in Brussel en heeft geen Vlaamse zetel gekost in Vlaams-Brabant, aldus nog Dalle.

Waterkans
Er bestaat overigens nog een waterkans dat de Nederlandstaligen in Brussel alsnog een zetel halen. Op de Ecolo-lijst in de hoofdstad staan enkele Nederlandstalige kandidaten, van wie er iemand op de derde plaats staat. De kans dat zij het tot federaal volksvertegenwoordiger schopt, lijkt echter aan de kleine kant.