Bezoekers getuigen over naaktfouillering op dancefestivals: “Volledig uitkleden en drie keer hurken”

Ook op Tomorrowland zouden al naaktfouilles gebeurd zijn.
Joel Hoylaerts / Photo News Ook op Tomorrowland zouden al naaktfouilles gebeurd zijn.
I Love Techno-bedenker en ondernemer Peter Decuypere vroeg naar getuigenissen over naaktfouillering op festivals nadat iemand er gewag van maakte en kreeg meteen een hele reeks publieke comments en berichten op zijn Facebookprofiel. “Ik ga naar een feestje en ik heb niets verkeerd gedaan en ik moet mijn short uittrekken? Dat kan toch niet?”, aldus Decuypere zelf. De politie benadrukt dat ze niet systematisch naakte fouilles uitvoert, maar enkel in uitzonderlijke omstandigheden en als er ernstige aanwijzingen voor zijn.

“Iemand vertelde me dat er vorig jaar op Voltage Festival (elektronisch muziekfestival in het West-Vlaamse Zwevegem, nvdr) naaktfouilleringen waren van bezoekers waarbij de drugshond ging zitten en bij wie ze dan niets vonden bij een gewone fouillering. Met andere woorden ‘we vinden niets, dus gaan we over tot een naaktfouillering.’ Dat lijkt me zo een onwaarschijnlijk verhaal dat ik dat graag zou horen van de bezoekers zelf, liefst van bezoekers dus die het zelf hebben meegemaakt”, zo opende Decuypere zijn oproep op Facebook.

Uit een aantal getuigenissen zou moeten blijken dat de politie in het verleden al naaktfouilles heeft uitgevoerd op voornamelijk elektronische muziekfestivals. “Ikzelf meegemaakt op TML (Tomorrowland, nvdr), ze werden alleen maar kwader en kwader omdat ik niks bij had. Vriend van mij heeft net hetzelfde gehad al. Zelfde prodecure: apart genomen, volledig uitkleden, alles checken van kleren, onderbroek uit & 3x squaten (hurken, nvdr)”, zo schrijft iemand.

“Weinig commentaar”

Volgens andere getuigen gebeurt het al verschillende jaren op Ostend Beach Festival. “Op Ostend Beach ook meegemaakt bij vertrek. Geen hond. Naaktfouille zonder drugsvondst”, reageert een man die het festival bezocht. Dat er naaktfouilles plaatsvinden, bevestigt Jan Mortelmans, mede-organisagtor van het festival in een publieke reactie:

“Dat gebeurt al 4 jaar bij ons, een hond kan niet direct de juiste persoon eruit halen, het kan zijn dat persoon links of rechts ervan meegepakt wordt, die moet dan ook in z’n blootje staan. 4 jaar geleden kregen we massa commentaar hierop, nu 4 jaar later worden we gezien als voorbeeldfestival. Gezien de hele heisa en gebeurtenissen onlangs, kan ik de controles ook enkel toejuichen! Onze vaste klanten nemen het als vanzelfsprekend en we horen bitter weinig commentaar. Zoals hierboven weergegeven, het is zoals de geluidsnormen. In het begin was dit een drama, nu vindt iedereen het maar normaal”, schrijft Mortelmans.

Volgens andere getuigenissen gebeurden gelijkaardige fouilles ook al op de dancefestivals Extrema Outdoor (Houthalen-Helchteren), Sunrise Festival (Gierle) en Dystopia (Antwerpse Borsbeek).

Uitzonderlijke omstandigheden

Volgens de wet op het politieambt kan de politie “een gerechtelijke fouillering verrichten van de personen die het voorwerp uitmaken van een gerechtelijke vrijheidsbeneming, alsook van de personen ten aanzien van wie aanwijzingen bestaan dat zij overtuigingsstukken of bewijsmateriaal in verband met een misdaad of wanbedrijf bij zich dragen”.

De politie mag dus naakt fouilleren, “maar enkel in uitzonderlijke omstandigheden en als daar ernstige aanwijzingen voor zijn”, zo schrijft VRT NWS. Er moet dus altijd een aanleiding zijn voor zo’n naakte fouillering, bijvoorbeeld wanneer een drugshond iemand aanwijst of er uiterlijke tekenen van druggebruik of -bezit zijn. Vervolgens wordt die persoon apart genomen en aan de kleren gefouilleerd. “Als er dan nog verdere ernstige aanwijzingen zijn dat er drugs aanwezig zijn, kan er overgegaan worden tot een naaktfouille”, zegt politiewoordvoerder Sarah Frederickx.

Ook de controles zelf gebeuren onder heel specifieke omstandigheden. Zo mag de politie niet zomaar iedereen betasten. Ze kan wel vragen om te hurken of op de knieën te gaan zitten om iets van drugs op te sporen. De naaktfouille moet ook gebeuren door iemand van hetzelfde geslacht en in een aparte ruimte.
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Gerits

  En maar zagen en klagen, maar een uur later staan dansen tussen een paar duizenden met een touwtje tussen de brillen en een klein lapje stof op de borstel. Maar als ze mee moeten voor een naaktfouille dan schreeuwen ze moord en brand. Toch raar dat mensen in kudde anders reageren dan alleen met de politie. Als iedereen van de drugs zou afblijven dan moeten er geen controle gebeuren. Maar no party zonder drugs blijkbaar. Beetje hypocriet allemaal.

 • GERARD DE PELECIJN

  Dat is nu niet het werk van de politie maar van specialisten (doctors)!

 • Danny Clabots

  Zoals steeds klagen en zagen dat er vanalles fout loopt, en de politie niet optreedt. Wel neuten op de middelen en mogelijkheden, die de politie mag gebruiken. Als het dan eens grondig fout loopt zijn de hardste schreeuwers de eersten, die moord en brand roepen, en diezelfde politiediensten verketteren omdat ze hun werk niet gedaan hebben. Laat al die troep voor wat het is, dan moet je niet gecontroleerd worden.

 • Gerrit gasthuis

  Terechte onderzoeken als je het mij vraagt, drugs worden overal verstopt en vooral daar waar het zonlicht niet schijnt. Kom zeg.

 • Peggie Van Audenhove

  Dit verdient op zijn minst intern onderzoek, of denken jullie dat er bij de politie geen perverten werken die hun boekje te buiten durven gaan of misbruik maken van hun positie? Als blijkt dat er naaktfouilles gebeuren zonder reden en het steeds door dezelfde of hetzelfde groepje agenten gebeurt dan zou er toch al een lampje moeten gaan branden.