Bezoek Jambon aan Auschwitz: "Hoe is het mogelijk dat mensen tot zoiets bereid waren?”

BELGA
Vlaams minister-president Jan Jambon heeft vandaag een bezoek gebracht aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Het bezoek, dat kaderde in de 75-jarige bevrijding van het kamp, heeft een diepe indruk gemaakt op de Vlaamse regeringsleider. "Woorden heb ik hier niet voor. Het maakt een ongelooflijke indruk tot wat fanatisme en racisme kan leiden", aldus Jambon aan Belga. 

Auschwitz-Birkenau staat bekend als het grootste concentratie- en vernietigingskamp van nazi-Duitsland. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door het Sovjetleger. Die dag, 27 januari, is in 2005 uitgeroepen tot Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz vinden heel wat bezoeken en plechtigheden plaats. 

BELGA

Krans

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft vandaag een bezoek gebracht aan het kamp, waar tijdens WO II 1,1 miljoen mensen, vooral joden, om het leven zijn gebracht.

Jambon zou na Yves Leterme in 2006 de tweede Vlaams minister-president zijn die een bezoek brengt aan het kamp. Tijdens een ceremonie legde hij samen met onder meer Europees parlementslid Assita Kanko (N-VA), Kamerlid Michael Freilich (N-VA) en Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) een krans neer voor de slachtoffers. 

BELGA

Diepe indruk

Het bezoek aan het kamp heeft een diepe indruk gemaakt. "Het is moeilijk onder woorden te brengen. Dat hier doelbewust is geprobeerd om een volledig volk te vernietigen op een bijna industriële manier. Daar heb ik geen woorden voor. Het maakt een ongelooflijke indruk tot wat fanatisme en racisme kan leiden.”

Volgens Jambon is het belangrijk de gruwel van de holocaust "blijvend te herinneren". "Ook omdat je nu ziet dat in Europa toch hier en daar terug antisemitisme opduikt, is het belangrijk dat het levend gehouden wordt.”

BELGA

Schandvlek

Tijdens een toespraak gisteren in Krakau noemde Jambon de medewerking van de Belgische en Vlaamse autoriteiten aan de deportatie "een schandvlek in onze geschiedenis". "De feiten die zich voorgedaan hebben, moeten bij naam genoemd worden", legt Jambon uit. 

Hij wijst erop dat de nazi's in veel West-Europese landen hulp hebben gekregen van plaatselijke overheden. "De vraag die zich stelt is: 'hoe is dat mogelijk dat mensen tot zoiets bereid zouden zijn, soms onwetend over de finaliteit, soms wetens en willens?'. Wij als leiders moeten ons daar bewust van zijn. Wanneer antisemitisme opnieuw opduikt, moeten we dat in de kiem trachten te smoren".

BELGA

Volgens Jambon moeten we ook vanuit Vlaanderen "de geschiedenis recht in de ogen durven kijken". Formele excuses namens Vlaanderen heeft Jambon niet uitgesproken. "Wat betekent dat? We geven er ons rekenschap van dat Vlamingen en ook Walen en Franstaligen meegewerkt hebben. Dat is een schandvlek op onze geschiedenis". 

BELGA13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • leppens victor

  Wanneer gaat men de ..weldaden,,van broeder Stalin eens belichten? Een bezoekje aan de goelags mischien? ,vg.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Dit gebeurt nog in de wereld enkel niet op deze manier maar daarover zeggen ze niets

 • eric maier

  Stel jullie ook vandaag die vraag : Hoe is het mogelijk dat mensen van IS tot zoiets bereid zijn en nog veel beestachtigere dingen en zo opzichtig mogelijk ? En toch mogen terugkeren in het land ? Hallo iemand thuis ?

 • Anna Pauels

  En wat de indringers onder druk an de katholieke kerk met de indianen in Noord-Amerika deden, wat er met de Aboriginals gebeurde, ..... even schandalig, maar blijkbaar minder sensationeel, want dit wordt niet zo vaak opgehaald in de media of schoolboeken

 • valee frans

  ik begrijp niet dat de regering tot zoiets in staat is al 8 maand betaald voor niks te doen oh sorry bijna regering