Bewoners oosten van Brussel spannen kort geding aan tegen Belgocontrol

BELGA
Bewoners van het oosten van Brussel hebben een kort geding aangespannen tegen luchtverkeersleider Belgocontrol, voor de burgerlijke rechtbank van Brussel. Volgens hen voert Belgocontrol de maatregelen niet uit die de Belgische staat nam om de situatie te verlichten van de bewoners van de Brusselse gemeenten nabij de luchthaven Brussels Airport.

Bewoners van de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Kraainem en Wezenbeem-Oppem betreuren dat de verschillende maatregelen die de Belgische staat nam, na het arrest van het hof van beroep in Brussel op 17 maart 2005, niet worden uitgevoerd door Belgocontrol. Die maatregelen moeten deels de opeenstapeling van vluchten in de omgeving van de Oost-Brusselse gemeenten verlichten.

"Sinds april worden we opnieuw geconfronteerd met een maximum aan opstijgingen en landingen", verklaren de bewoners in een persbericht. "We zijn opnieuw aanbeland in een situatie van ondraaglijke geluidshinder."

Ze vrezen dat die situatie zal blijven bestaan, omdat volgens sommige berichten de Belgische staat een wet zou voorbereiden om de selectie van de start- en landingspistes en de vluchtroutes te "betonneren". Volgens hen wordt de landingsbaan 01 overdreven veel gebruikt en vliegen de toestellen die op de startbaan 25 opstijgen, via een korte bocht naar links boven hun gemeenten.

Akte genomen

De luchtverkeersleider zegt in een reactie akte te hebben genomen van de vordering in kort geding. "Belgocontrol zal uiteraard ingaan op elk verzoek vanwege Justitie om uitleg te verschaffen en tegelijkertijd haar rechten verdedigen", klinkt het in een persbericht.

De nieuwe vordering bevestigt volgens Belgocontrol de noodzaak voor een kaderwet voor de bepaling en wijzigingen van de vluchtprocedures. Dat is het "enige middel om de operationele en juridische stabiliteit te garanderen die nodig is voor de luchtvaartveiligheid", aldus Belgocontrol.

"Deze vordering doet niets af aan de wil van Belgocontrol om meer transparantie aan de dag te leggen over zijn activiteiten", klinkt het nog. Zo beschikt de ombudsdienst van de luchthaven sinds vorig jaar over dezelfde computerinstrumenten als de luchtverkeersleiders om het gebruik van de banen na te gaan. Ook kunnen omwonenden het luchtverkeer en het baangebruik op Brussels Airport in realtime volgen op een website, die Belgocontrol samen met Brussels Airport in februari opstartte.

De zaak wordt gepleit op 27 en 30 november.

'Belgocontrol zal uiteraard ingaan op elk verzoek vanwege Justitie om uitleg te verschaffen'

Belgocontrol