Bewoner van huis met nazisymbolen in Keerbergen: “Ik geniet van de aandacht”

.
VTM NIEUWS .
Het parket van Leuven voert een gerechtelijk onderzoek naar een man die zijn woning in Keerbergen versierd heeft met ondubbelzinnige nazisymbolen. Dat gebeurt na een klacht van Unia wegens overtreding van de negationismewet. Dat melden RTBF en De Morgen en wordt aan Belga bevestigd door Unia.

Georges Boeckstaens heeft zijn villa aan de Varensweg in een residentiële wijk in Keerbergen (Vlaams-Brabant) versierd met allerlei nazisymbolen. Boven de oprit prijkt op een met een ketting opgehangen bord "Het Adelaarsnest" met daarboven in koeien van letters "SS". In een boom hangt een nazivlag. Op en rond de woning werden ostentatief zelfgemaakte hakenkruisen aangebracht. Toen onze fotograaf gisteren langsging bij Boeckstaens, aarzelde hij niet de Hitlergroet te brengen.

Het "Nazihuis" van Georges Boeckstaens in Keerbergen.
Vertommen Het "Nazihuis" van Georges Boeckstaens in Keerbergen.

Het is niet de eerste keer dat de 75-jarige man zijn nazisympathieën uitschreeuwt. In 2014 werd al eens een klacht ingediend. Die werd toen door het Leuvense parket geseponeerd "omdat geen strafbare feiten konden worden aangetoond". Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg nu opnieuw melding van enkele verontruste burgers.

Vertommen

“Ja, ik ben Hitlerfan”

“Ja, ik noem mezelf een neonazi. Een Hitlerfan,” noemt Boeckstaens zichzelf in De Morgen. “Ik heb Mein Kampf vier keer uitgelezen en herken er mijn eigen verhaal in. Twee ooms, zowel langs vaders- als moederskant, waren vrijwilliger in het Duits leger als Oostfronter. Na de oorlog hebben ze het haar van mijn moeder afgeschoren als straf. Ik moest altijd op de laatste bank zitten op school. Ook mijn vormsel moest ik in de kerk meemaken van op de laatste rij. Ik werd afgeranseld omdat mijn ouders ‘zwarten’ waren.”

"Er zijn aanwijzingen genoeg om een nieuwe klacht in te dienen", zegt Bram Seberechts van Unia. "Dat deden we op basis van enkele nieuwe elementen. Zo heeft de bewoner in zijn bomen pamfletten met antisemitische boodschappen opgehangen die duidelijk zichtbaar zijn vanop de openbare weg. Als de man gedagvaard wordt, stelt Unia zich burgerlijke partij."

De klacht tegen Boeckstaens is gebaseerd op overtredingen van de negationismewet van 23 maart 1995, in dit geval het goedkeuren van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarop staan straffen tot een jaar cel.

“Verwerpelijk”

Burgemeester van Keerbergen, Erik Moons, noemt de versieringen aan de woning “verwerpelijk”. De Open Vld’er benadrukt evenwel dat het gemeentebestuur niet de bevoegdheid heeft om hiertegen op te treden. Hij hoopt dat het gerecht dit snel zal doen. Het parket van Leuven was gisterenavond onbereikbaar voor commentaar.

Vertommen
Vertommen95 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy De Schieter

  Hij heeft een mening en iedereen mag een mening hebben. Als je je huis in een bepaalde kleur verft wilt dat dan zeggen dat je een politieke voorkeur hebt ? Het is zijn woning en niemand heeft er iets te zoeken.

 • Liesbeth Cuppens

  Mijnheer geniet van de aandacht die hij krijgt, maar staat niet stil bij de gruwelen van WO II. Hitler verheerlijken vind ik teken dat er bij hem meer dan enkel één vijs los zit. Hij spreekt over 'vrije meningsuiting' zonder daarbij te beseffen dat uitgerekend dat aspect volledig verloren ging tijdens de oorlog. Hopelijk moet hij de Nazi-symbolen snel verwijderen, want ik kan mij indenken dat het onaangenaam is om deze tekens bij de buren te zien staan.

 • Dirk Mortier

  Mocht morgen iemand zijn huis met Stalin spullen decoreren zou niemand er iets tegen zeggen, nochtans meer doden op zijn geweten, maar niet het beloofde...

 • guido Bervoets

  Ik zou mij ook niet op mijn gemak voelen als mijn gebuur een moslim zou zijn die zijn huis volhangt met IS-symbolen, vlaggen van het kalifaat en haatpamfletten tegen ons de ongelovigen. Ik ben dan wel een voorstander van het recht op vrije meningsuiting maar zover zou ik het toch niet willen zien komen. Er zijn grenzen aan dat recht op vrije meningsuiting - en al maar goed.

 • Annie Darden

  Gooi die voor mijn part in een afgezonderde cel voor heel zijn leven ! Hij stoot duizenden en duizenden mensen voor het hoofd.