Bewakingscamera's in het kleedhok. Mag dat?

(Illustratiefoto)
Thinkstock (Illustratiefoto)
Veiligheidscamera's zijn bedoeld om ons te beschermen tegen geweld, diefstal of aanranding. Maar wat als hackers die camera's kraken en onze intieme momenten in de kleedkamer of de sauna online zetten? Precies dat lijkt te zijn gebeurd in een Nederlandse sauna in Nederasselt. Voyeurs plaatsten er niet alleen verborgen camera's, maar kraakten volgens de sauna-eigenaar ook zijn veiligheidssysteem. Wat zegt de wet in België over filmen in de sauna? Hoeveel risico lopen we op hackers? 

Mag je overal zomaar een bewakingscamera hangen? 

"Zeker niet", zegt woordvoerster van de Privacycommissie Caroline De Geest. "Op plaatsen waar mensen zich omkleden, bloot zijn, naar het toilet gaan of andere intieme dingen doen, is het verboden om te filmen. Er is altijd een risico dat zulke beelden in handen komen van mensen die er geen zaken mee hebben. Niet filmen is de beste manier om dat tegen te gaan. Video's die niet bestaan, kunnen niet uitlekken." 

Ik ging naar de sauna en zag tóch een camera in de kleedkamer én bij het zwembad. Is dat dan illegaal?

Niet noodzakelijk. Uitbaters van saunacomplexen en sportclubs mogen uitzonderingen maken uit veiligheidsoverwegingen. 

Erik Defilet is voorzitter van de Sauna Vereniging België (SVB) en uitbater van wellnesscenter Fitopia in Edegem. Hij heeft in zijn complex camera's opgehangen. "Wij hadden jarenlang overlast van dieven die lockers leegroofden. Dat is pas gestopt toen we een camera hadden. Klanten kunnen zich privé omkleden in een pashokje." Ook in het complex zelf hangen camera's. "Dat doe ik om beelden te kunnen terugkijken als er klachten zijn van ongewenste aanrakingen of intimiteiten. Soms wachten mensen even voor ze zulke incidenten melden. Dankzij camerabeelden kunnen we alsnog achterhalen over wie het gaat. Wij hebben ondervonden dat dit vooral preventief heel goed werkt."

Een grijze zone, geeft de privacycommissie toe. "Je moet de privacyschending zo klein mogelijk maken. Bijvoorbeeld: de video's alleen bij klachten door de politie laten bekijken."

In de filialen van fitnessketens Basic Fit en JIM'S hangen geen camera's in de kleedkamers. "Net om dit soort problemen te voorkomen", klinkt het bij de clubs.

Ik denk dat in mijn sportclub een camera hangt waar het niet mag. Wat doe ik? 

Meld de camera aan de privacycommissie. Die controleert dan of de camera inderdaad onwettig is. "Als dat zo is, riskeert de eigenaar in principe een boete. In de meeste gevallen komt dat er niet van en verwijderen ze de camera vrijwillig", aldus de privacywaakhond. 

Op 25 mei gaat de nieuwe Camerawet in. Vanaf dan krijgt de privacycommissie een grotere inspectiebevoegdheid. Momenteel controleert de instantie niet pro-actief op overtredingen. "Hoe we de inspecties na 25 mei gaan uitvoeren, zijn we nog aan het uitwerken", zegt woordvoerster De Geest. 

Hoe vaak worden veiligheidscamera's gehackt? 

Exacte cijfers van het aantal klachten over gehackte veiligheidscamera's heeft de privacycommissie niet. Maar veel zijn het er niet, aldus De Geest. "De meeste camera-eigenaars hebben het niet door als hun camera's gehackt zijn", zegt ze. "Je komt daar pas achter als je de beelden toevallig tegenkomt op internet. We vermoeden wel dat het een steeds groter wordend probleem is, dat grotendeels onontdekt blijft." 

Ook van slachtoffers ontvangt de privacycommissie niet veel klachten. "Het is hetzelfde verhaal: mensen die naakt online staan, weten dat niet. De studentes van de HoGent die begluurd zijn, weten dat ook pas sinds de zaak aan het rollen ging in de media."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Ik vind niet nodig dat er camerabewaking moet in sauna en wellnesscomplexen!dat brengt alleen vodden en bloot is bloot!ik maak mij daar niet druk over dat men mij naakt ziet anders bezoek ik provecomplexen

 • freddy henslegers

  Camera's die gehackt worden??? Neem een goede installateur en vermijdt knoeiers. Maar waarom kan alleen de politie naar die beelden kijken? Zitten daar geen rukkers bij?

 • Tom Janssens

  Filmen van de opbergkastjes kan mogelijk nog ter discussie staan. De mensen naakt filmen aan zwembad en jacuzzi kan absoluut niet! De camerawet beschrijft dit duidelijk: de intimiteit van een persoon mag niet geschonden worden (Hfdst IV art 10). Fitopia is dus niet legaal en heeft bovendien geen aangifte gedaan van zijn camera's zoals eveneens wettelijk verplicht is.

 • Henry Pirel

  Die hele privacywet deugt niet. Langs ene kant mogen camera s niet in paskamer maar als eigenaars deze om veiligheidsreden er toch plaatsen kun je er weinig tegen doen. Ooit bij privacycommissie klacht neergelegd tegen eigenaars van een medeigenaars die overal op straat camera s plaatsen om niet enkel de ingang van hun gebouw in het oog te houden maar ook 3 straten rond het huis. Dit is verboden volgens de wet maar de camera s hangen er nog.

 • Kevin van Goethem

  Als mensen plezier hebben door naar mij te kijken, boeit mij niets. Maar mijn kind of mensen die het echt niet willen toch filmen is een schande. Oppakken en straffen. Fixe schadevergoeding.