Bewaker Jejoen Bontinck krijgt lichtere straf

Said M. (inzet) hield in een Syrisch bewakingskamp Jejoen Bontinck vast. Medestrijders van Sharia4Belgium beschuldigden Bontinck van verraad.
belga - kos Said M. (inzet) hield in een Syrisch bewakingskamp Jejoen Bontinck vast. Medestrijders van Sharia4Belgium beschuldigden Bontinck van verraad.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Said M'nari (37) veroordeeld tot 12 jaar cel en 30.000 euro boete als één van de leidende figuren binnen Shariah4Belgium. Hij was in februari bij verstek veroordeeld tot 15 jaar cel, maar tekende verzet aan. Hij kreeg dus een nieuw proces, wat hem een iets lichtere straf opleverde.

De rechtbank vond het bewezen dat Said M'nari een leidende rol had binnen Shariah4Belgium. Hij werd geregeld opgemerkt aan het hoofdkwartier in de Dambruggestraat, zat in de adviesraad, controleerde de aanwezigheden tijdens de lessen en lezingen, nam deel aan de streetdawa's en was op de hoogte van de financiën.

Said M'nari was in maart 2013 naar Syrië gereisd en had de rangen van Majlis Shura Al-Mujahidin vervoegd. Hij stond in voor het bewaken van Jejoen Bontinck, die in het trainingskamp werd vastgehouden.

Said M'nari was volgens de verdediging na 3,5 maand teruggekeerd naar België, omdat hij zijn gezin miste. Toen zijn zaak behandeld werd, was hij evenwel niet aanwezig. Zijn advocaat heeft enkel telefonisch contact met hem en weet niet waar hij verblijft. De rechtbank meende dan ook dat hij zich mogelijk aan zijn celstraf zal proberen te onttrekken en beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Jejoen Bontinck kreeg een schadevergoeding van 5.000 euro provisioneel toegekend en vader Dimitri 1 euro provisioneel.