Bevrijdingspoging drugsbaron: Franse advocate uitgeleverd aan België

Benabdelhak ontsnapte uit de gevangenis van Sint-Gillis.
BELGA Benabdelhak ontsnapte uit de gevangenis van Sint-Gillis.
Het hof van beroep van Versailles heeft donderdag het licht op groen gezet voor de uitlevering van een Franse advocate aan België. Tegen de vrouw liep een internationaal aanhoudingsbevel, omdat ze in 2014 geholpen zou hebben bij de ontsnapping van een drugsbaron uit de gevangenis van Sint-Gillis.

Haar advocaat David Marais zei donderdag dat hij hoopt dat de vrouw zo snel mogelijk naar ons land kan komen, "om te kunnen antwoorden op de vragen van de onderzoeksrechter, zodat elk misverstand over haar kan worden uitgeklaard".

Het Franse gerecht heeft zich ook gebogen over het aanhoudingsmandaat van twee andere personen. Eén man zal aan België worden uitgeleverd nadat hij zijn straf in Frankrijk heeft uitgezeten, de andere kent zijn lot op 18 juni.

Op zondag 13 april 2014 werd geprobeerd om de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak uit de gevangenis van Sint-Gillis te bevrijden. Dat gebeurde in ware commandostijl, waarbij een bestelwagen de poorten van de gevangenis inbeukte. Er werden ook schoten gelost en een verpleegster gegijzeld. De bevrijdingspoging mislukte, de daders sloegen op de vlucht, waarbij ze op de Brusselse buitenring in het wilde weg begonnen te schieten toen de politie hen op de hielen zat.

De Franse advocate die nu zal worden uitgeleverd, had de avond voor de raid nog een bezoek gebracht aan Benabdelhak. Begin deze maand werd ze opgepakt door het Franse gerecht, samen met drie andere verdachten.