Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker breidt uit naar 53- en 54-jarigen

BELGA
De doelgroep van het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker wordt nog dit jaar met twee geboortejaren uitgebreid. Deze uitbreiding wordt mogelijk gemaakt met een bijkomend budget van 300.000 euro. Dat meldt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Momenteel wordt iedereen vanaf 55 jaar tot en met 74 jaar om de twee jaar uitgenodigd om zich op dikkedarmkanker te laten testen. "Met de uitbreiding van de doelgroep naar 55-jarigen midden 2017 zetten we al een eerste stap om het bevolkingsonderzoek uit te breiden", legt de Vlaamse minister uit. "Dit jaar zetten we een nieuwe stap door ook de 53- en 54-jarigen uit te nodigen."

Het bevolkingsonderzoek werd eind 2013 opgestart en boekt volgens Vandeurzen al goede resultaten. In 2016 nam 54,5 procent van de doelgroep deel. Dat is 3 procent meer dan in 2015. Zo werden er in Vlaanderen 21 procent meer dikkedarmkankers gevonden dan in de periode voor dit bevolkingsonderzoek gestart werd.

Vroegtijdig opsporen

"Door die vroegtijdige opsporing worden de kankers voornamelijk in vroegtijdige stadia ontdekt. Zo vergroot de kans op genezing en is een zeer intensieve behandeling vaak niet nodig", aldus Vandeurzen.

Dikkedarmkanker is bij vrouwen en mannen in Vlaanderen de tweede en derde meest voorkomende kanker. "Deze kanker is eenvoudig vroegtijdig op te sporen", benadrukt dokter Patrick Martens. "Screenen wordt aanbevolen vanaf 50 jaar. Door het Vlaamse bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker ontvangen Vlamingen nu vanaf 55 jaar automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest."

De uitbreiding naar de 53- en 54-jarigen heeft tot gevolg dat nog dit jaar ongeveer 160.000 uitnodigingen verstuurd worden. "Voor die leeftijd raden wij aan om via de huisartsen een stoelgangtest te laten uitvoeren", aldus Martens. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Nog nooit een test gehad en ben zestig jaar!!!

 • Guy muis

  Ik heb mijn vader zien creperen van darmkanker nee dit wil ik ni meemaken ik ben nu 57 en hoef ni te weten of ik er al dan ni mee rondloop! Ik ga er niks aan doen simpel want het helpt niks

 • raf peeters

  Moet de eerste test nog krijgen en al dik de zestig voorbij,men zou bijna kunnen denken dat niet iedereen in de gunst valt zo'n test te mogen doen en nu gaan ze hier verkondigen dat de test vanaf 53 jaar wordt gedaan,wat moet men daarvan denken?.

 • Ronny Van Wijngaerden

  twee jaar geleden zo'n test ontvangen, opgestuurd en nooit meer iets van gehoord.

 • Stan Vankoo

  Kan je dan geen dikkedarmkanker meer krijgen na 75 jaar????? Wat een onderzoek is me dat!!!!!!!