Bevolkingsaantal gestegen in negen op tien Vlaamse gemeenten

Onder meer in Veurne is het bevolkingsaantal in de voorbije zes jaar met meer dan vijf procent toegenomen.
Shutterstock Onder meer in Veurne is het bevolkingsaantal in de voorbije zes jaar met meer dan vijf procent toegenomen.
Op 1 januari 2020 telde het Vlaamse Gewest afgerond 6,63 miljoen inwoners. Dat zijn er 40.000 meer dan aan de start van 2019, wat overeenkomt met een aangroei van de wettelijke bevolking van +0,6%. Dat blijkt uit cijfers van statistiek Vlaanderen. Daaruit blijkt verder dat negen op de tien Vlaamse gemeenten een bevolkingsgroei kende tussen 2015 en 2020. 

Begin 2020 telde het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest 1,22 miljoen inwoners. Uitgaande van de zogenaamde 'Brusselnorm' van de Vlaamse overheid (waarbij één derde van de inwoners van het hoofdstedelijke gewest wordt meegenomen als potentiële doelgroep van het Vlaamse beleid) telt de Vlaamse Gemeenschap dus 7 miljoen leden. 

De meeste Vlaamse gemeenten kenden een bevolkingsgroei tussen 2015 en 2020. Slechts in 1 op de 10 gemeenten is er sprake van een krimp (28 op 300 gemeenten). Daartegenover staat dat 1 op de 10 gemeenten een bevolkingsgroei van 5 procent of meer liet optekenen.

Drogenbos, Veurne en De Pinte

Een aantal gemeenten rondom Brussel valt op door een relatief sterke bevolkingsgroei (5 procent of meer), met Drogenbos, Machelen en Vilvoorde als toppers. In West-Vlaanderen zijn Veurne en Roeselare sterke groeiers. In Oost-Vlaanderen zijn dat onder meer De Pinte, Wetteren en Sint-Niklaas, voor de provincie Antwerpen onder meer Lier en Turnhout. 

In de meeste Vlaamse centrumsteden lag de bevolkingsgroei tussen 2015 en 2020 hoger dan het Vlaamse gemiddelde (+2,9 procent). De sterkste groei deed zich voor in Turnhout, Sint-Niklaas en Roeselare (5 procent of meer). In Brugge, Genk, Oostende en Kortrijk ligt de procentuele aangroei onder het Vlaamse gemiddelde.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-Pierre Van Lier

  De grenzen sluiten en het wordt weer leefbaar in Vlaanderen en Brussel

 • Olivier Vivet

  Het had beter omgekeerd geweest, we zijn al over bevolkt. En wie gaat dat allemaal betalenm want veel zijn geen belgen en indien het geboortes zijn, draait de belastingbetaler op voor dat kindergeld !

 • Pieter Verhulst

  En toch dalen geboortes, vooral omdat het werkende deel van de bevolking zich geen kinderen meer kan veroorloven.

 • Karel Kool

  Het valt op veel van deze gemeenten hebben meer asielzoekers opgevangen.