Bevestigd: inwoners Neufchâteau op 16 juni nog eens naar de stembus

Dimitri Fourny (cdH) is de spil in de hele zaak van verkiezingsfraude in Neufchâteau.
BELGA Dimitri Fourny (cdH) is de spil in de hele zaak van verkiezingsfraude in Neufchâteau.
De inwoners van Neufchâteau mogen (of moeten, zo u wil) op 16 juni, drie weken na de parlementsverkiezingen, nog eens naar de stembus. Ze moeten een nieuwe gemeenteraad kiezen nu de provinciegouverneur van Luxemburg de uitslag van de verkiezingen van oktober vorig jaar ongeldig heeft verklaard, na vermoedens van verkiezingsfraude.

De burgemeester van de stad, Dimitri Fourny (cdH), wordt ervan verdacht gesjoemeld te hebben met volmachten van rusthuisbewoners. De verkiezingen werden nipt gewonnen door Fourny, maar met de ruim vijftig stemmen die nu betwist worden, zou hij een beslissende zetel moeten afstaan aan zijn concurrent Yves Evrard (MR).

Fourny, een kopstuk binnen zijn partij, is in de zaak door het gerecht in verdenking gesteld. Hij moest hierdoor afzien van de lijsttrekkersplaats voor de verkiezingen van 26 mei. 

De Waalse overheid bevestigt deze voormiddag dat de nieuwe verkiezingen op 16 juni gehouden zullen worden, tenzij iemand de komende dagen nog naar de Raad van State trekt om de beslissing van de gouverneur aan te vechten. Normaal gezien gebeurt dat niet. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris delanghe

  Al die monsieur propres zijn blijkbaar niet zo proper als ze willen laten lijken. Al te vaak zijn dat netjes sympathiek lachende narcisten in maatpakjes. Een politieker die sjoemelt? Dat kan niet. Die zijn totaal niet bezig met eigenbelang. Geld en macht en geld en macht. Dat zijn de enige regels van deze boykes.

 • steven de vos

  Een dergelijke klacht is aanvaardbaar in negen op tien gemeenten, maar bewijzen is moeilijk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kwamen alle kandidaten én onmiddellijke familie stemmen met een volmacht. En die waren allemaal van één lijst, resultaat twee zetels meer !!!

 • Albert Hendrix

  En wie gaat dat betalen? De schuldigen?

 • chris delanghe

  perfekt normaal in belgie en niet uitzonderlijk.