Bevestigd: Belgische loonhandicap verder ingeperkt

THINKSTOCK
De loonkloof in België met de drie belangrijkste buurlanden (Duitsland, Nederland en Frankrijk), is in de periode 2013-2014 verkleind tot 2,9 procent. Dat blijkt uit het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) dat persagentschap Belga kon inkijken. In de periode 2011-2012 bedroeg het verschil nog 4 procent. De loonmatiging onder de regering Di Rupo heeft dus vruchten afgeworpen.

Het rapport van de CRB dient als basis voor het interprofessioneel overleg, dat de loonevolutie voor de volgende twee jaar in de private sector vastlegt. Het rapport zal worden besproken binnen de Groep van Tien.

Het rapport omvat een lange reeks cijfers, zonder commentaren, die door werkgevers en vakbonden traditioneel verschillend worden geïnterpreteerd.

Zo worden in het rapport ook voorspellingen gedaan voor de evolutie van de lonen in de buurlanden. Men gaat daar uit van een minimale gemiddelde loonkoststijging van 3,9 procent in de periode 2015-2016, en maximaal 5 procent. In België komt er al zeker een indexsprong vanaf februari volgend jaar, waardoor de lonen dus niet zullen stijgen met de levensduurte. Daarnaast zijn er wel nog de baremieke loonsverhogingen. Of er dus ruimte is voor een extraatje, zal afhangen van de onderhandelingen in de Groep van Tien.

Werkgeversorganisatie VBO wijst er vanavond meteen op dat de voorspellingen van de OESO in het verleden systematisch overschat werden, "waardoor de sociale partners bij de uitstippeling van hun loonpolitiek systematisch te hoge loonsverhogingen afspraken; die achteraf niet meer gecorrigeerd konden worden". Volgens de werkgevers gaat het om gemiddeld 1 procent per periode van twee jaar. Het VBO waarschuwt dan ook voor te zware eisen: "als de indexsprong er niet zou komen, en als de loonkosten via een gebrek aan een duidelijke loonmatiging opnieuw de pan zouden uitswingen, dan zullen we zeker weer vele tienduizenden jobs verliezen".

Bij de vakbonden ziet men, op basis van de CRB-cijfers, wel ruimte voor loonsverhoging. "Het rapport toont zwart op wit aan dat de loonkostbeheersing van de vorige regering een zeer sterke impact heeft gehad, er zijn enorme inspanningen gedaan. Tegelijk ziet het er naar uit dat de loonmatiging in de buurlanden op zijn einde loopt: men is er bezig aan een inhaaloperatie", aldus een vakbondsbron. "Dit rapport moet in de Groep van Tien grondig worden besproken."

De sociale partners krijgen van de regering zo'n 3 maanden de tijd om tot een akkoord te komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.