Betrapt met 1,8 promille: "Ik ben vrijgezel en vind dus moeilijk een BOB"

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.
BELGA

"Ik ben vrijgezel en vind dus moeilijk een BOB"

Thierry G. werd op 29 maart in Groot-Bijgaarden met 1,8 promille alcohol in het bloed achter het stuur van zijn auto betrapt door de politie. Hij werd eerder al zes keer veroordeeld, waarvan drie keer voor alcohol achter het stuur. Daardoor wist hij dat hij een zware straf zou kregen gisteren van de politierechter in Halle. "Hij is er van aangeslagen", sprak zijn advocate in het bijzijn van G. "Er was die dag een feestje van een vriend. Maar aangezien hij vrijgezel is kan hij natuurlijk niet snel een BOB vinden. Het is geen excuus maar hij is wel vertegenwoordiger en dus heeft hij zijn rijbewijs nodig."

De politierechter sprak een geldboete uit van 2.400 euro waarvan de helft met uitstel gedurende twee jaar en het minimum rijverbod van drie maanden. G. moet ook medische en psychologische examens afleggen en ook het theoretisch en praktisch rijexamen overdoen. (BKH)

Het is geen excuus maar hij is wel vertegenwoordiger en dus heeft hij zijn rijbewijs nodig

Advocaat beklaagde
thinkstock

Dronken diefstal aangeven bij politie: geen goed idee

Een leraar uit Meerbeke reed in beschonken toestand naar het politiekantoor om aangifte te doen van 'diefstal' na een echtelijke ruzie. De politieagenten roken alcohol en besloten William M. te onderwerpen aan een ademtest. De meester slaagde er niet in om lang genoeg te blazen dus nam een wetsdokter een bloedstaal. M. had 1,52 promille alcohol in het bloed.

"Ik had ruzie met mijn echtgenote. Toen ze thuis was vertrokken, heb ik een paar glazen cava en wijn gedronken omdat ik toch thuis zou blijven. Maar mijn vrouw kwam plots terug en jatte persoonlijke bezittingen. Ik ben dan naar de politie gereden om aangifte te doen. Een domme zet, zo blijkt" aldus de leerkracht. De politierechter gaf William M. een boete van 1.200 euro waarvan 900 euro met uitstel en een rijverbod van vijftien dagen.

Een domme zet, zo blijkt

Beklaagde William M.
thinkstock

Beklaagde met drie buisjes bloed in de rechtbank

Een bestuurder die enkele maanden geleden van de politierechter in Halle te horen kreeg dat hij drie bloedanalyses moest voorleggen om aan te tonen dat hij geen drankprobleem heeft, had die boodschap niet helemaal begrepen. Olivier C. was even voordien betrapt onder invloed van alcohol. Deze week daagde de man in de rechtbank op met drie buisjes gevuld met bloed. "Vanochtend laten afnemen door de huisarts", verkondigde hij trots. Alleen kon politierechter Dina Van Laethem niets aanvangen met het bloed.

De zaak werd dan maar uitgesteld tot februari. Voor die tijd moet C. nóg twee keer bloed laten afnemen én analyseren. In afwachting kreeg de man de raad om het meegebrachte bloed ook nog voor onderzoek naar de dokter te brengen. (BKH)

Vanochtend laten afnemen door de huisarts

Trotse beklaagde Olivier C.
photo_news

Elektronische parkeerschijf blijkt vergiftigd kerstcadeau

Een 51-jarige vrouw stond voor de Leuvense politierechter voor het gebruik van een elektronische parkeerschijf. "Ik dacht dat het om de nieuwste uitvinding ging", antwoordde ze.

Omdat ze regelmatig boetes kreeg, had haar vriend haar de schijf cadeau gedaan voor Kerstmis. Haar ouders, die het ook zo'n lumineus idee vonden, hadden er ook meteen eentje besteld. Haar vriend had daarop meteen voor iedereen die het wou eentje meegebracht uit Brussel. De politierechter keek bedenkelijk en liet onmiddellijk noteren waar de man woonde. De vrouw zelf kreeg de minimumboete van 1.200 euro, volledig met uitstel gedurende drie jaar. De elektronische parkeerschijf werd verbeurdverklaard. (KAR)

Ik dacht dat het om de nieuwste uitvinding ging

Beklaagde
thinkstock

Geen boete voor slalommende directeur die tranen laat rollen

De tranen van een ziekenhuisdirecteur hebben een Gentse politierechter tot mildheid bewogen. Beklaagde W.S., directeur verpleging in het AZ Jan-Palfijn, werd op de Ring rond Gent door een anonieme wagen van de politie opgemerkt terwijl hij met zijn Jaguar met snelheden tot 180 per uur slalomde tussen de wagens die zich wel keurig aan de limiet van 90 per uur hielden.

Toen de rechter de snelheidsduivel om een uitleg vroeg, kon die zijn tranen niet bedwingen. "Ik moest het zoontje van mijn toenmalige vriendin van school afhalen. Hem daar aan zijn lot overlaten was geen optie", snikte de man. Ook zijn advocaat zette alles op alles om begrip los te weken. "Mijn client heeft zijn wagen vaak nodig voor het werk, aangezien hij geregeld avondvergaderingen heeft. Daarom vragen wij het rijverbod te beperken en ook wat betreft de boete mild te zijn." De rechter volgde dat pleidooi en veroordeelde de man tot de 15 dagen rijverbod die de directeur al had uitgezeten. Een boete volgde er niet. Hij zal enkel nog de proceskosten (zo'n 100 euro) moeten betalen. (TVPG)

Ik moest het zoontje van mijn toenmalige vriendin van school afhalen. Hem daar aan zijn lot overlaten was geen optie

Beklaagde W.S.