Betrapt aan La Rocca onder invloed van drugs en alcohol: "Maar ik was minder zat dan mijn vrienden"

Archiefbeeld van dancing La Rocca in Lier.
RV Archiefbeeld van dancing La Rocca in Lier.
Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.
Dancing La Rocca.
rv Dancing La Rocca.

Jongeman betrapt aan La Rocca onder invloed van drugs en alcohol

Een jonge man stond deze week terecht in de politierechtbank omdat hij bij een wegcontrole een positieve speekseltest aflegde en bovendien geen geldig rijbewijs op zak had. In het speeksel van de beklaagde werden amfetamines gevonden, de werkende stof in xtc. De beklaagde beweerde dat hij nog in staat was om achter het stuur te kruipen na een avondje stappen met zijn vrienden in discotheek La Rocca in Lier. "Mijn vrienden waren allemaal te dronken om te rijden, ik was minder zat."

De rechter benadrukt dat drugs en verkeer niet samengaan en sprak een geldboete uit van 60 euro voor het rijden zonder rijbewijs en een boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel, voor het rijden onder invloed.

Hij kreeg ook een rijverbod van één maand. Van dat rijverbod heeft de beklaagde al 15 dagen gedaan. Daar komen dus nog eens 15 dagen bij. (BSB)

Mijn vrienden waren allemaal te dronken om te rijden, ik was minder zat

Beklaagde
Archiefbeeld.
Archiefbeeld.

Kasticket van Renmans levert vrijspraak op

Een West-Vlaming die in de politierechtbank in Halle moest verschijnen, hield zijn onschuld staande. De man zou volgens de politie op 15 juli 2015 over een witte doorlopende streep gereden zijn in Sint-Pieters-Leeuw en ook nog eens rechts ingehaald hebben. "Maar we zijn nog nooit in Sint-Pieters-Leeuw geweest", legde P.R. uit aan de rechter.

De vrouw van R. diepte zelfs een kasticket op van de slagerij van Renmans in Beernem. Daar had ze een half uur voor hun wagen was gesignaleerd in Sint-Pieters-Leeuw met de bankkaart de rekening betaald. "Het was dus onmogelijk dat ze zo snel nadien in Sint-Pieters-Leeuw stonden", vertelde de advocaat.

De vrouw had ook haar agenda meegebracht en zo kon het koppel de politierechter overtuigen van hun verhaal. De man werd vrijgesproken. Hoe de politie bij hen uitkwam, blijft een raadsel. (BKH)

Maar we zijn nog nooit in Sint-Pieters-Leeuw geweest

Beklaagde P.R.
thinkstock

Bij verstek veroordeeld door angst om brieven te openen

De angst van een man om brieven te openen, leidde er toe dat hij bij verstek veroordeeld werd door de Halse politierechtbank.

W.V. was betrapt met 1,45 promille alcohol in het bloed; maar omdat hij de brieven die hij daarover in de bus kreeg niet durfde openen, wist hij niet dat hij zich moest verantwoorden in de rechtbank. "Intussen ben ik wel in therapie en helpt het OCMW me", vertelde hij aan de rechter nadat hij verzet aantekende tegen dat verstekvonnis. "Tegenwoordig let ik er op dat facturen wel geopend worden en dat ik die rekeningen meteen betaal. Ik ben ook opnieuw in therapie om geholpen te worden."

Rechter Johan Van Laethem toonde begrip voor de uitzonderlijke situatie en herleidde de boete die de man bij verstek kreeg tot een geldboete van 750 euro in plaats van 1.200 euro. Hij kreeg ook nog een rijverbod van twee maanden. (BKH)

Tegenwoordig let ik er op dat facturen wel geopend worden en dat ik die rekeningen meteen betaal

Beklaagde W.V.
thinkstock

Boete na glaasje te veel op vliegtuig

D.V. uit Oudenaarde is in de politierechtbank veroordeeld tot een boete van 510 euro, nadat ze licht geïntoxiceerd achter het stuur werd betrapt. Haar voertuig bleek bovendien niet gekeurd.

"Mijn cliënte was net terug van het buitenland en had op het vliegtuig een glaasje gedronken om het vliegtuigeten door te spoelen", vertelde haar advocaat. "Zoals iedereen weet is dat niet altijd culinair hoogstaand. Ook bij haar aankomst in Zaventem heeft ze nog iets gedronken, maar ze had dan ook luchthavenvervoer geregeld. Eens terug thuis merkte ze echter dat ze niets meer in huis had om te eten en is ze nog naar de nachtwinkel gereden. Het is toen dat ze tegen de lamp is gelopen." (TVR)

Mijn cliënte was net terug van het buitenland en had op het vliegtuig een glaasje gedronken om het vliegtuigeten door te spoelen. Dat is, zoals bekend, niet altijd culinair hoogstaand

Advocaat van beklaagde D.V.
Archiefbeeld.
Vertommen Archiefbeeld.

Dronken man bij alcoholcontrole: "Ik loop altijd scheef"

Een man stond deze week voor de politierechter omdat hij tijdens een wegcontrole in Rumst met 2,3 promille alcohol in zijn bloed werd tegengehouden. De verdediging betwist de feiten niet maar relativeert 'de staat van dronkenschap', ook al kon de man volgens de politie nog amper op zijn benen staan.

"Dat is logisch", verklaart de beklaagde. "Want ik ben geopereerd aan mijn heup. Ik loop dus altijd scheef."

De rechter oordeelde dat het aangepast rijgedrag onmogelijk aan invaliditeit te wijten is en sprak een geldboete uit van 1200 euro, waarvan een vierde met uitstel. Bovendien wordt de beklaagde een rijverbod van één maand opgelegd en wordt hij verplicht naar een dokter of psycholoog doorverwezen om een mogelijk alcoholprobleem te onderzoeken. (BSB)

Logisch, want ik ben geopereerd aan mijn heup. Ik loop dus altijd scheef

Beklaagde6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erwin De Jaeger

  Oei nogal wat reacties hier van kenners ivm de 7 verschillen in de drugscultuur.... Ze weten het wel heel.goed.....

 • Flipo Frits

  Waarom word er niet op pijnstillers, anti depresiva en anderen medicatie getest waar duidelijk op de bijsluiter staat geen machine te bedienen of besturen? Ja dan is half België onder invloed van drugs, hoe eerlijk is het!!!

 • Nuchter Denken

  Inderdaad, de werkzame stof in xtc is mdma. Amfetamines is speed...

 • Tom Desmedt

  Methamfetamine, amfetamine en MDMA zijn 3 verschillende dingen. MDMA is het werkzame bestanddeel in xtc.

 • Anonymous

  Het kluchtgerecht..