Betonnering Vlaams landschap neemt toe volgens Groen: “Betonversnelling in plaats van betonstop”

David Legreve
Vorig jaar is er in Vlaanderen per dag gemiddeld 7,16 hectare open landschap verdwenen onder beton. Dat heeft Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) gemeld. Ze waarschuwt dat deze trend de uitdroging van de bodem in de hand werkt en roept minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op de betonnering van Vlaanderen een halt toe te roepen.

Het verlies van open ruimte aan onder meer bedrijventerreinen en wegen bedroeg in 2015 zo’n 4,46 hectare per dag. Volgens cijfers van Schauvliege stond de teller in 2019 op 7,16 hectare per dag, een stijging met bijna 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. "De open ruimte moet eraan geloven. Het is een echte betonversnelling in plaats van een betonstop", zegt het oppositielid.

Klimaatsverandering 

Ze benadrukt dat betonversnelling samen met de klimaatsverandering ernstige gevolgen kan hebben voor het droogteprobleem. "Omdat er steeds meer beton ligt in Vlaanderen, kan het regenwater niet doorsijpelen naar de bodem. Het gevolg is duidelijk: het grondwater raakt niet meer aangevuld en het grondwaterpeil daalt."


Schauvliege klaagt aan dat minister Demir nog geen werk heeft gemaakt van een beleidskader om de bouwshift te realiseren. "Het enige initiatief dat al op tafel lag, is een slecht decreet, het instrumentendecreet, dat volgens experts het omgekeerde doet van wat we willen, namelijk bouwen in de open ruimte bevorderen in plaats van verminderen", luidt het. 

Lees ook: Klimatoloog Samuel Helsen: “Komende jaren steeds vaker hevige wolkbreuken en wateroverlast in ons land”

Bekijk ook:

Waarom de recente neerslag ons niet redt van de droogte

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van der Poorten

  Zet meer dammen in bestaande grachten zodat het water in de zijkant van berm doordringt in plaats van onmiddellijk af te voeren !

 • patrrik versys

  Natuurlijk is er meer beton in België, waar denkt Groen dat die 2.OOO.OOO of zelfs meer "Belgen van buitenlands afkomst wonen"? In holen onder de grond? Nee hoor, zij wonen ook in een huis en zij vervuilen even veel als een echte Belg. Hoe hypocriet om te denken dat die geen vervuiling meebrengen

 • william Masson

  Wat een leugen omdat er meer beton ligt in Vlaanderen . ... omdat steden en gemeenten de verplichte splitsing van regenwater en afvalwater aan bedrijven, woningen verplichten en dan het regenwater dumpen in riolen of leien en kanalen zoals in het groene Geint is er soms een tekort . Groen heeft hier nog nooit iets voor gedaan en zwijgt het dood .

 • anna vandenberg

  Hypocriet Groen wil betonstop ik ook, maar pleit tegelijkertijd voor opengrenzen. Die mensen hebben ook recht op een woning, werk en een auto, hoe gaan ze dat realiseren. Of misschien iedereen tewerkstellen in de sociale sector met een partij kaart van Groen en de kleine minderheid laten werken als slaven en in een betonblok laten wonen zoals de sociale leider Ceaucescu. Help de mensen teplaatse, maar dat levert geen stemmen op voor Groen en geen jobs voor de vrienden.

 • Karel Delcroix

  In Parlaan te Sint-Niklaas legt men een nieuw voetpad en fietspad aan. In plaats van de kans te grijpen en een waterdoorlatende zone te maken, betoneert men als dicht MET daaronder ook nog eens een laag plastiek! In je eigen voortuin is men verplicht om een waterdoorlatende zone te hebben maar het stadsbestuur slaagt er niet in om zijn eigen regels op te volgen en zo is het overal in Vlaanderen.