Betoging tegen De Wever in Borgerhout, burgemeester niet onder de indruk

photo_news
Een 200-tal mensen, van wie heel wat buurtbewoners, wandelde deze namiddag over de Turnhoutsebaan. Bedoeling: een duidelijk signaal van Borgerhout aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die had daar in een veelbesproken reactie op het verkeersincident van vrijdag om gevraagd.

De wandeling was een idee van een aantal buurtbewoners. "Niemand is hiervan de organisator. We stappen naar het Astridplein zonder leuzen en zonder uit te dagen. Het moet een wandeling zijn die verbindt", zo sprak actrice Mitta Van der Maat voor de menigte zich in beweging zette. Over de stoep, aangezien het geen officieel aangevraagde betoging was.

Ook tientallen bewoners van allochtone origine wandelden mee. "We zijn niet tegen het systeem of de politie", vertelt Galid Zerrad. "De burgemeester mag zeggen wat hij wil, maar hij moet beter nadenken over het effect van zijn woorden."

Antwerpse politieke kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) waren er ook bij. "De burgemeester verzuimt om verzoenend op te treden. Sinds hij weigerde om naar een buurtoverleg op het Terloplein te komen, heeft hij geen enkel vertrouwenwekkend signaal gegeven. Wel, door het groeiend wantrouwen tussen de politie en de jongeren in Borgerhout dreigt een escalatie en zelfs een wijkoorlog", vindt Meeuws. 

De Wever zelf liet in een reactie aan VRT weten niet erg onder de indruk te zijn van het 'signaal' van de buurtbewoners. "Ik hoop dat ze verder komen dan een betoging om de burgemeester uit te schelden als racist", zei hij voor de camera. "Ik had een ander signaal verwacht".

De N-VA-voorzitter kwam ook nog terug op zijn interview in Gazet Van Antwerpen, waarin hij jongemannen op de Turnhoutsebaan leek te vergelijken met de daders van de aanslagen in Barcelona. "Er is geen opruiende taal (...) Ik heb daar met grote empathie gesproken over de moslimgemeenschap. Ik heb gezegd dat ik het erg vind dat een kleine minderheid het altijd verknoeit voor de rest. Het is intellectueel oneerlijk om die uitspraken uit de context te rukken om er een racistische uitspraak van te maken", meent de Antwerpse burgemeester.

Burgerwandeling op de Turnhoutsebaan

Bart De Wever vraagt een signaal van de inwoners van Borgerhout naar aanleiding van het vermeende opstootje op de Turnhoutsebaan. Hij geeft zelf echter...

photo_news
photo_news
photo_news
photo_news
photo_news113 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Saskia Huyghe

  Wij mensen zagen altijd he',zijn er vreemde we willen ze buiten. Zegt een ander iets slecht over vreemde we zijn racist,ook al was dat niets slechts. Er zijn overal van da soort volk,goed of slecht,wij hebben ook goeie en slechte,maar ieder heeft recht op een mening is het nu een burgemeester of een om het even welke persoon,je mag toch zeggen wat je wil,het is nooit goed voor een mens,en jammer ik ben ook een mens,jammer...al dat zagen dat we doen,pfffff

 • roger Debelg

  Wel ja.goed idee.politie hulp en controle weg houden...hahaaa .da wordt lachen..

 • J Ada

  Ocharme 200 man, dat is de lokale afdeling van Groen en SPa samen zeker? De Wever heeft groot gelijk en dat doet pijn precies.

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Van die 200 , de politiekers afgetrokken, hoeveel wandelden er gemeend mee? En hoeveel wandelden er mee enkel omdat ze bang zijn voor represailles als ze niet zouden meedoen? Dat BDW es een tijd een no-go zone voor politiehulp maakt van die buurt, es kijken hoelang het duurt eer ze om hulp smeken? Stom gedoe allemaal en de pers vliegt daar natuurlijk op want BDW is bij de pers ook blijkbaar persona non grata

 • Kris Hermans

  Ik heb er dik spijt van dat ik vorige keer blind was. Volgende keer krijgt Bart mijn stem want hij is de enige die de waarheid durft zeggen.