Betoging federale ambtenaren: Brusselse tunnels deels afgesloten, grote verkeershinder verwacht

Een betoging van federale ambtenaren in 2013. Archieffoto.
Photo News Een betoging van federale ambtenaren in 2013. Archieffoto.
Federale ambtenaren staken vandaag tegen hun nieuwe ziekteregeling en trekken de straat op. De betoging zal voor grote verkeershinder zorgen, zo verwacht de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Verschillende tunnels zullen worden afgesloten voor het verkeer.

De manifestanten zullen vanaf 10.30 uur in de nabijheid van het Noordstation verzamelen. Nadien zullen een parcours afleggen dat zal passeren aan de kabinetten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (allebei N-VA). De route loopt onder meer via de Albert II-Laan, de kleine Brusselse ring van Rogier tot aan de Naamse Poort, de Naamsestraat, het Koningsplein en de Kunstberg.

De kans is groot dat alle tunnels van de kleine Brusselse ring worden afgesloten. Omstreeks 11 uur worden al zeker de Reyerstunnel van de E40 richting centrum en de Jubelparktunnel richting centrum afgesloten. 

Verschillende bus- en tramlijnen onderbroken

De MIVB meldt dat ook een twintigtal bus- en tramlijnen onderbroken of omgeleid zullen worden. De politie raadt aan om het centrum niet enkel met de auto, maar ook met de tram en de bus te mijden. De metro en trein rijden wel normaal.

Er is nu al hinder op het netwerk van de Waalse vervoersmaatschappij TEC. Vooral in de omgeving van Charleroi, Luik, Bergen en La Louvière rijden er minder bussen. Bij De Lijn zijn er geen problemen gemeld, zegt woordvoerster Astrid Hulhoven.

In sommige stelplaatsen rond Charleroi is minder dan de helft van de diensten verzekerd. Elders is de toestand iets beter voor de reizigers. In Waals-Brabant is 94 procent van de ritten verzekerd. 

Brussels Airport waarschuwt reizigers

Ook de luchthaven van Zaventem waarschuwt reizigers voor de hinder. Passagiers met een bestemming buiten de Schengenzone worden opgeroepen om ruim op tijd naar de luchthaven te komen. 

Door de ambtenarenbetoging zijn er namelijk minder politiemensen beschikbaar voor de paspoortcontrole, aldus Brussels Airport. De wachttijden aan de paspoortcontrole zouden daardoor langer kunnen zijn dan normaal. "We adviseren passagiers met een bestemming buiten de Schengenzone om ruim voor hun vertrektijd naar de luchthaven te komen", klinkt het.

Opsparen ziektedagen wordt afgeschaft

De ambtenaren betogen vandaag onder meer tegen de nieuwe regeling van de ziektedagen. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden, tegen volgend jaar afschaffen. De wijziging geldt voor de federale ambtenaren en voor de zogenoemde bijzondere korpsen. Die omvatten politie, brandweer, militairen en personeel van hoven en rechtbanken.
97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Bertels

  Inderdaad, Gerrit. En ik bevestig daardoor dat u de waarheid verdraait en ronduit fakenews verspreidt. Hetzelfde geldt trouwens voor Gerrit.

 • Dikke Van Aarschot

  ik ben het met Goosens 200% eens , wanneer gat het nu eens stoppen met naar een ander te kijken dit is wat NVA wil verklikkers en mensen tegen elkaar opzetten meer niet, is overblijfsel dat blijven hangen is en zal nooit over gaan

 • Gerrit Goossens

  Erik Bertels, hoe bent u geïnformeerd? Bent u zelf ambtenaar, zodat u het statuut kent? Stakingsdagen zijn onbezoldigde afwezigheid en ziektedagen opsparen voor verlof kan ook niet. Ik kan het weten want ik ken mijn statuut wel. Dat al wie niet geïnformeerd is nu eens wil stoppen met verhaaltjes te schrijven.

 • Patricia Meule

  Gaan ze die ook in elkaar slaan, zoals de mannen van de brandweer ? Gaan ze ook zwaar geweld gebruiken ? Staken en protesteren, betogen : het is een recht.

 • Luc Goubert

  Hieronder veel onnozele commentaren. Niet gehinderd door enigerlei kennis van zaken. Zo zijn lynchpartijen altijd ontstaan zeker...