Bestuurder van gecrashte bestelwagen met 14 illegalen was minderjarig, vijf mensen in levensgevaar

5 inzittenden in levensgevaar, waaronder 2 kinderen

Baert
De bestuurder van de bestelwagen met vijftien inzittenden die vannacht op de Brusselse binnenring is gecrasht, was minderjarig. De jongeman had volgens het parket geen identiteitsdocumenten bij zich, maar hij zal in de loop van de namiddag voor de jeugdrechter moeten verschijnen.  De bestelwagen crashte vannacht omstreeks 3 uur voor het viaduct, met vijftien inzittenden aan boord. Achterin het voertuig bevonden zich 14 personen, allen illegalen. Vijf van hen, twee minderjarigen en drie meerderjarigen, verkeren in levensgevaar.  Het parket van Brussel is een opsporingsonderzoek gestart wegens mensensmokkel en kwaadwillige belemmering van het verkeer.

De bestelwagen met Duits kenteken en met 14 passagiers achterin in de laadruimte was aan het spookrijden ter hoogte van Nijvel, zegt Philip Beke van de wegpolitie.

Toen de bestuurder niet wilde stoppen, kwam het tot een achtervolging met de politie. Net voor het viaduct van Vilvoorde botste de bestelwagen tegen de vangrail, ging verschillende malen over de kop en kwam enkele meters lager tot stilstand.

Naast de twee kinderen (4 en 6 jaar), verkeren ook drie meerderjarigen in levensgevaar. Enkele van de lichtgewonden hebben het ziekenhuis verlaten. Zij werden meegenomen voor administratief verhoor.

Baert Marc

Geen papieren

De inzittenden hadden geen papieren bij zich en spreken geen Nederlands, Frans of Engels, aldus Philip Beke van de wegpolitie. Het parket van Brussel heeft even later in een persbericht laten weten dat de 14 passagiers, waaronder 2 minderjarigen, illegaal op het grondgebied verblijven. Ze worden momenteel geïdentificeerd. De dienst Vreemdelingenzaken werd op de hoogte gebracht.

De bestuurder van de bestelwagen blijkt een minderjarige te zijn. Zo laat het parket weten. Hij verschijnt in de loop van de namiddag voor de jeugdrechter en wordt van zijn vrijheid beroofd. Het parket is een opsporingsonderzoek gestart wegens mensensmokkel en kwaadwillige belemmering van het verkeer.

Baert Marc
Marc Baert

Wachttijden van anderhalf uur

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum raakten door het ongeval twee van de drie rijstroken versperd. Daardoor stond er de hele ochtend een file. "We zagen wachttijden van anderhalf uur", aldus Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.