Bestuurder neemt vier liftende tienermeisjes mee, vlucht voor alcoholcontrole en crasht met 160 km/u

De auto reed door de werken en knalde met 160 km/u tegen de wand van een diepe put aan het einde. Een gasleiding werd geraakt en er ontstond een lek.
Bart Boterman De auto reed door de werken en knalde met 160 km/u tegen de wand van een diepe put aan het einde. Een gasleiding werd geraakt en er ontstond een lek.
In Oostende zijn afgelopen nacht vier zwaargewonden gevallen tijdens een achtervolging die eindigde in de werken op de Nieuwpoortsesteenweg. Er ontstond een gaslek en het medisch interventieplan werd afgekondigd. Het voertuig met Franse nummerplaat was eerst gevlucht voor een alcoholcontrole ter hoogte van het politiekantoor.

In het voertuig zaten zeven personen. Twee mannen en een vrouw hadden aan het Marie-Joséplein vier liftsters uit Leuven opgepikt, bevestigt burgemeester Johan Vande Lanotte. Toen de politie de wagen iets voor twee uur deed stoppen in de Alfons Pieterslaan voor een alcoholcontrole, stapten twee liftsters uit. Daarop reed de bestuurder met open achterdeuren weg waarop een motard in de achtervolging ging. "Het voertuig is door de werken gereden en knalde met 160 km/u tegen de wand van de diepe put aan het einde, nabij het kruispunt met de Northlaan en de Elisabethlaan. Daarbij raakte de wagen de gasleiding en er ontstond een lek", aldus nog Vande Lanotte, die ter plaatse kwam.

De bestuurder zette het op een lopen en kon voorlopig niet gevat worden

Medisch interventieplan

Aangezien de politie ervan uitging dat er vijf slachtoffers waren, werd het medisch interventieplan afgekondigd. "Vijf ambulances van de dienst 100, drie ambulances van het Rode Kruis en drie medische urgentieteams kwamen ter plaatse. We hebben vier personen uit het wrak bevrijd. Ze waren bij bewustzijn, maar liepen breuken op. De vier zijn naar het ziekenhuis overgebracht", zegt luitenant Philip Recour van de brandweer van Oostende.

Bart Boterman

Met open deuren

De vier liftsters komen uit Tervuren en Kortenberg. Drie onder hen zijn 15 jaar, één meisje is 14 jaar. Aan het Marie-Joséplein vroegen ze een lift richting Westende. De bestuurder, een 18-jarige uit Roeulx bij La Louvière, ging erop in. Hij had nog een minderjarige passagier, eveneens uit zijn streek, mee. Nadat de meisjes instapten en op de achterbank op elkaars schoot zaten, ging ook nog een 17-jarige Waalse vriendin van de bestuurder mee met de Peugeot 207.

"Twee Vlaamse meisjes sprongen even later uit de wagen toen ze in de Alfons Pieterslaan een politiecontrole in de gaten kregen. Met de achterportieren nog open stoof de wagen aan hoge snelheid weg. Er zouden snelheden tot 160 kilometer per uur gehaald zijn. De wagen crashte uiteindelijk in de wegenwerken op het kruispunt van de Nieuwpoortsesteenweg en de Northlaan. De bestuurder zette het op een lopen en kon voorlopig niet gevat worden. Minstens drie van de vier passagiers liepen zware verwondingen op", deelt het parket van Brugge mee. Een onder hen zou nog op intensieve zorgen liggen.