Bestuurder met gasflessen in wagen is vrijgelaten

BELGA
De gasflessen die gisteren in de namiddag aan de Brusselse Hallepoort werden aangetroffen in de bestelwagen van een veroordeelde Syriëstrijder, waren vermoedelijk voor huishoudelijk gebruik. Dat is althans wat de bestuurder, Majid Afkir (27), zelf verklaart. Het Brusselse parket heeft de man deze namiddag vrijgelaten.

De eerste elementen van het onderzoek bevestigen de verklaring van de bestuurder: dat de gasflessen enkel bestemd waren voor huishoudelijk gebruik - er werden onder meer geen aanstekingsmechanismen gevonden. Deze namiddag werd dan ook beslist de man weer vrij te laten. "Op basis van de elementen in de huidige stand van het onderzoek, zijn er geen argumenten voorhanden om een onderzoeksrechter te vorderden of de aflevering van een aanhoudingsbevel", klinkt het bij het parket.

Het opsporingsonderzoek wordt wel voortgezet, maar het Openbaar Ministerie zegt daar niets meer over naar buiten te brengen.

Majid Afkir werd gisteren omstreeks 14 uur tegengehouden aan de Hallepoort nadat hij op de Waterloolaan door een rood licht was gereden. Zelf verklaart de bestuurder dat hij niet tijdig kon stoppen voor het rode licht "omdat ik met een oude auto rijd en die remt niet zo gemakkelijk". Bij de controle van zijn voertuig, een witte kleine bestelwagen, vond de politie twee gasflessen in de koffer, waarop de man werd gearresteerd.

Afkir bleek ook gekend bij het gerecht aangezien hij in 2016 door het hof van beroep van Brussel nog veroordeeld was tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het deelnemen aan de activiteiten van een terroristische groep. De man had geprobeerd naar Syrië te trekken, maar was in Turkije tegengehouden.

Eén volle en één lege
"Om geen enkel risico te nemen, werd een veiligheidszone ingesteld en werd de tussenkomst van ontmijningsdienst DOVO gevorderd", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Zij hebben vastgesteld dat het om één volle en één lege gasfles ging. Er werd geen ontstekingsmechanisme aangetroffen in de wagen."

"Gezien het profiel van de betrokkene en de context van zijn aanhouding, is het parket van Brussel een vooronderzoek gestart", vervolgt Van Wymersch. "Alle nuttige verificaties en opdrachten worden uitgevoerd om zeker te zijn over zijn motieven. De man verklaart dat de gasflessen bestemd waren voor huishoudelijk gebruik. De eerste elementen van het onderzoek bevestigen zijn verklaring."

De volledige omgeving werd afgesloten. Alle winkels en café moesten de deuren sluiten. In de verte de witte bestelwagen.
Photo News De volledige omgeving werd afgesloten. Alle winkels en café moesten de deuren sluiten. In de verte de witte bestelwagen.
In de wagen werden één lege en één volle gasfles gevonden.
Photo News In de wagen werden één lege en één volle gasfles gevonden.