Bestuurder die 293 km/uur reed, kan vervolgd worden op basis van videobeelden

De bestuurder van een Aston Martin, die op de E17 in Waasmunster tegen een snelheid van 293 kilometer per uur reed, kan veroordeeld worden op basis van het filmpje op YouTube. Dat stellen juristen binnen de politierechtbank.

Het parket van Dendermonde heeft niet bevestigd dat de identiteit van de bestuurder bekend is, en wil nog geen conclusies verbinden aan het feit dat de nummerplaat van de wagen in een ander YouTube-filmpje herkenbaar is.
 
Het YouTube-filmpje werd gemaakt door de passagier van de wagen, een Aston Martin V12 Vantage Carbon Black, waarvan er in ons land maar enkele exemplaren verkocht zijn. De filmer zoomt tijdens de rit op de E17 in op de snelheidsmeter, die op een bepaald moment 293 kilometer per uur aangeeft.
 
Nummerplaat zichtbaar
Het parket van Dendermonde heeft kennis genomen van de beelden en onderzoekt de zaak. De nummerplaat van de wagen is duidelijk zichtbaar in een ander YouTube-filmpje die dezelfde uploader heeft gepost, en de auto vertrekt in beide gevallen vanop dezelfde plaats in Waasmunster. Het parket wil echter nog geen conclusies verbinden aan de andere YouTube-filmpjes.
 
Parket bevestigt identiteit niet
"Het parket heeft geenszins bevestigd dat de identiteit van de bestuurder bekend is. Wij kunnen in deze stand van het dossier geenszins uitspraken doen over andere geposte filmpjes", zegt woordvoerder Jurgen Coppens. Het parket deelt niet mee of de bestuurder van de wagen of de uploader van het filmpje al verhoord zijn. De filmpjes werden vanavond door de uploader van YouTube gehaald.
 
Interpretatie van de rechter
De bestuurder van de wagen kan wel degelijk veroordeeld worden voor de snelheidsovertreding op basis van het internetfilmpje, zo werd vernomen binnen de politierechtbank. De beelden hebben op zich geen bijzondere bewijswaarde maar de politierechter kan volgens zijn innerlijke overtuiging de beklaagde veroordelen. Of de snelheid van 293 kilometer per uur aanvaard zal worden, hangt van de interpretatie van de rechter af.
 
Vijf jaar rijverbod
De bestuurder kan ook vervolgd worden voor het rijden tegen onaangepaste snelheid, waardoor hij eveneens tot vijf jaar rijverbod riskeert. De wagen kan alleen verbeurd verklaard worden als er een rijverbod van ten minste zes maanden wordt opgelegd, en de auto de eigendom is van de overtreder. (belga/odbs/eb)